ua en ru

ВР може ухвалити закон про деокупацію ОРДЛО вже до кінця поточної сесії, - Петренко

ВР може ухвалити закон про деокупацію ОРДЛО вже до кінця поточної сесії, - Петренко Фото: Павло Петренко (kmu.gov.ua)

Правовий режим, який зараз використовується у відношенні АТО, "не відповідає сучасним викликам"

Закон про реінтеграцію окупованих територій Донецької і Луганської області Верховна Рада може прийняти вже до кінця цієї сесії. Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко в ефірі "5 каналу".

"Я мав відповідні консультації з секретарем РНБО і озвучив, що ми готові надати фахівців, які напишуть тіло закону і текс законопроекту, який потім стане законом. На цьому етапі обговорюється політико-юридична складова - це має бути. Після цього, фахівці, що працюють в Міністерстві юстиції, наповнять цю рамку нормами закону", - повідомив Петренко.

За його словами, АТО і той правовий режим, який зараз використовується, "не відповідає сучасним викликам".

"Бо ми маємо не просто війну або військовий конфлікт - ми маємо гібридну війну, коли держава агресор використовує інформаційну, пропагандистську, агентурну роботу проти України. На ці виклики потрібно мати механізми швидкого реагування", - додав міністр.

Він також зазначив, що досвід України у створенні подібного законодавства може послужити зразком для інших країн, оскільки ще жодна держава в Європі та світі не зіштовхувалася з подібними викликами.

"Є абсолютна можливість прийняти цей закон до кінця сесії, головне, щоб було бажання і професійний підхід. Майданчик забезпечить РНБО і якщо туди будуть залучені найкращі експерти, провідні фахівці Міністерства юстиції, правоохоронних органів, ми отримаємо якісний документ, і я в цьому не сумніваюся", - зазначив Петренко.

Нагадаємо, в Раді ініціюють заборону в'їзду в Україну журналістам, які заїжджали в ОРДЛО з Росії.