ua en ru

ВР прийняла законопроект, згідно з яким скорочується термін вручення судової повістки

Верховна Рада України сьогодні прийняла за основу проект закону № 8736 від 1 липня 2011 ініційований народним депутатом від ПР Сергієм Ківаловим про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень адміністративного судочинства). За ухвалення відповідного законопроекту проголосували 253 народних депутата. Текст законопроекту опубліковано на сайті ВР.

Законопроект спрямований на підвищення ефективності адміністративного судочинства, уточнення та вдосконалення процедур та окремих аспектів розгляду адміністративних справ, введення більш якісного та оперативного адміністративного судочинства.

Відповідні зміни пропонується внести до Кодексу адміністративного судочинства, а також доповнити його новими положеннями щодо удосконалення процедури розгляду справ у порядку адміністративного судочинства.

Зокрема, передбачається розширити предметну підсудність місцевих загальних судів як адміністративних судів, уточнити територіальну юрисдикцію окружного адміністративного суду міста Києва та Вищого адміністративного суду у справах з кількома пов'язаними між собою вимог.Законопроект містить і положення про передачу адміністративної справи до іншого суду в разі ліквідації адміністративного суду, скорочення термінів вручення судової повістки, встановлення строку звернення до адміністративного суду суб'єкта владних повноважень тощо.

Проектом закону пропонується також внести зміни в закон "Про звернення громадян", передбачивши, що його дія не поширюється на порядок розгляду заяв і скарг громадян, визначено законами "Про судоустрій і статус суддів", "Про доступ до судових рішень" та Кодексом адміністративного судочинства, оскільки зазначені нормативні акти встановлюють специфічний порядок розгляду таких звернень.