ua en ru

ВР прийняла за основу законопроект про створення в Україні санаційного банку

Верховна Рада України (ВР), сьогодні, 17 червня, прийняла за основу законопроект, що передбачає створення Нацбанком України санаційного банку для роботи з проблемними активами діючих банків, у тому числі тих, у яких призначено тимчасову адміністрацію. Відповідний проект "Про санаційний банк" (№ 8586 від 31.05.2011 р.) ініційований депутатами фракції ПР, підтримали 275 народних депутатів.

Слід зазначити, що парламентарі погодилися вилучити з даного проекту положення щодо приватної форми власності цього проекту, що було передумовою включення документу до порядку денного.

Законопроект визначає правовий статус, функції та повноваження санаційного банку. Встановлено, що санаційний банк є банком зі спеціальним статусом, який створюється за рішенням правління Національного банк України у формі приватного акціонерного товариства. Формування статутного капіталу санаційного банку здійснюватиметься за рахунок доходів Національного банку України та цінних паперів емітентом, яких є Національний банк України.

Основною функцією санаційного банку визначено роботу з проблемними активами діючих банків, у тому числі тих, у яких призначено тимчасову адміністрацію, а також банків, які перебувають у стадії ліквідації.

При цьому, з метою виконання своїх функцій, санаційний банк:
- набуватиме у власність проблемні активи та/або зобов'язання банків, набуваючи прав нового власника, боржника чи кредитора;
- отримуватиме виконання зобов'язань за придбаними активами;
- відчужуватиме придбані активи та/або зобов'язання;
- проводитиме аукціони з продажу активів.

Органами управління санаційного банку визначено наглядову раду і правління, а органом контролю - ревізійну комісію.
Згідно з законопроектом, Національний банк України здійснюватиме нагляд за діяльністю санаційного банку шляхом аналізу його інформації та звітності, а також шляхом проведення перевірок його діяльності. Крім того, Національному банку надається право в окремих випадках вимагати подання разової та тимчасової звітності встановлювати спеціальні вимоги щодо діяльності санаційного банку.

Санаційний банк може бути ліквідовано виключно на підставі рішення правління Національного банку України.

На думку авторів, введення в дію цього закону створить необхідні умови для відновлення кредитоспроможності діючих банків, забезпечення ефективності здійснення процедури виведення з ринку неплатоспроможних банків, що має забезпечити ефективну діяльність банківського сектору України.