ua en ru

ВР прийняла президентський КПК в першому читанні

Верховна Рада України (ВР) прийняла за основу в першому читанні законопроект № 9700 ініційований Президентом України Віктором Януковичем про проект Кримінально-процесуального кодексу України. "За" ухвалення такого рішення проголосували 252 народних депутатів, з мінімально необхідних 226. Так, Партія регіонів віддала за нову редакцію КПК 189 голосів, НУ-НС - 10, Реформи заради майбутнього - 18, Народна партія - 20, позафракційні - 16. БЮТБ і КПУ не голосували.

Під час представлення проекту КПК радник Президента, керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов, звернув увагу народних депутатів на основні новели нової редакції КПК.

Так, за словами Портнова, прокурор не матиме права заарештовувати майно, проводити обшук в не житлових приміщеннях, а також вилучати будь-які речі, крім зброї та наркотичних засобів.

Одна з основних новел КПК стосується захисту потерпілого. Портнов, підкреслив, що відразу після подачі заяви в міліцію заявник автоматично стає потерпілим, минаючи всі стадії слідства та збору доказів, які є на сьогоднішній день.

Крім того, проектом передбачена можливість укладення угоди між прокурором і обвинуваченим про визнання вини та угоди про примирення між потерпілим та обвинуваченим. Угода про примирення між потерпілим і обвинуваченим не може бути підписана з тяжких і особливо тяжких злочинів.
Також Президент пропонує ввести континентальну модель судового розгляду - суд у складі 2 суддів та 3 присяжних. Крім того, пропонується ввести відеоконференції.
Так само, відповідаючи на запитання депутатів, Портнов окремо підкреслив, що 100% адвокатів автоматично потрапляють до реєстру адвокатів і зможуть повною мірою виконати свої обов'язки.

Глава Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець, представляючи народним депутатам висновок профільного комітету щодо проекту КПК, зазначив, що думки членів комітету розділилися: "Комітет не зміг винести рішення з даного питання, тому, приймаючи кодекс у першому читанні, попрошу вас , доручити комітету доопрацювати проект КПК і узгодити його положення до Конституції України ", - заявив Швець.

Під час обговорення проекту КПК, більшість виступаючих народних депутатів, відзначили, що до другого читання необхідно переглянути норму КПК, яка стосується можливості затримання на 72 години посадових осіб, в тому числі народних депутатів і кандидата в Президенти України, з можливістю продовження затримання до одного року .

У своєму заключному слові Портнов, заявив, що норма КПК щодо притягнення до кримінально відповідальності народних депутатів була "слово в слово приписана з Конституції України".

Відзначимо, паралельно ВР розглянула альтернативний проект КПК № 9700-1 ініційований народним депутатом від НУ-НС Романом Зваричем. Проект Зварича був відхилений.