ua en ru

ВР прийняла за основу законопроект про заборону труїти отрутою диких тварин

ВР прийняла за основу законопроект про заборону труїти отрутою диких тварин Фото: Верховна Рада України

Крім того, пропонується заборонити переміщення пташиних гнізд, збір яєць, а також посилити охорону місць оселення, гніздування, відпочинку видів диких птахів

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №3445 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони фауни і флори згідно з міжнародними угодами)". За документ проголосували 256 парламентаріїв, передає кореспондент РБК-Україна.

Проектом закону пропонується заборонити полювання із застосуванням свинцевого шроту на всіх поясах особливого режиму зони санітарної охорони джерел питної води. При цьому полювання з застосуванням металевого шроту дозволяється.

Також пропонується винести вовка зі списку шкідників, зазначеного в ст. 33 Закону України "Про мисливське господарство та полювання", залишивши вовка мисливським видом, що буде сприяти посиленню боротьби з браконьєрством і створить умови мисливським господарствам отримувати гроші в свій бюджет за видобуток цінного хутрового звіра - вовка.

Документом передбачено внесення доповнень про заборону використання газу, отрути для диких тварин, знищення природних місць мешкання диких тварин (як того вимагає Бернська конвенція).

Крім того, пропонується заборонити переміщення пташиних гнізд, збір яєць (в Україні поки за це діяння немає відповідальності), а також посилити охорону місць оселення, гніздування, відпочинку видів диких птахів.

Проектом закону також передбачається заборонити використання пасток, арбалетів (метальну холодну зброю), отруйні речовини, а також вжити необхідних заходів по припиненню занепокоєння видів фауни під час розмноження, вирощування потомства, сплячки чи міграції.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Комітет рекомендує ВР прийняти за основу закон про заборону труїти отрутою диких тварин.