ua en ru

Рада передбачила обов'язковий аудит річної звітності суб'єктів державного сектору економіки

Рада передбачила обов'язковий аудит річної звітності суб'єктів державного сектору економіки Фото: Верховна Рада України

Законопроект підтримав 251 нардеп

Верховна Рада України (ВРУ) установила, що річна, в тому числі консолідована, звітність суб'єктів господарювання державного сектора економіки підлягає обов'язковому аудиту, результати якого повинні бути оприлюднені. Відповідний урядовий проект закону №3062 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об'єктами державної власності" у другому читанні підтримав 251 парламентар.

Підкреслюється, що метою законопроекту є створення сприятливих умов для оптимізації структури державного сектору економіки та впровадження ринкових методів управління суб'єктами господарювання державного сектору економіки.

Законопроектом пропонується внести зміни до Господарського кодексу, встановивши, що в державному унітарному підприємстві, за рішенням суб'єкта управління об'єктами державної власності, створюється наглядова рада.

Так, передбачається визначити органи управління державним унітарним підприємством і встановити, що наглядова рада державного унітарного підприємства є органом, який здійснює захист прав держави, і в межах компетенції, визначеної статутом та законом, контролює та регулює діяльність керівника підприємства.

Документом пропонується внести зміни до закону "Про управління об'єктами державної власності", якими створити правові підстави для включення до складу органів управління суб'єктів господарювання державного сектора економіки незалежних членів наглядових рад, що забезпечить підвищення ефективності управління об'єктами державної власності.

Згідно з проектом закону, передбачається встановити, що в держпідприємствах, а також господарські товариства, у статутних капіталах яких частка держави перевищує 50%, у випадках і порядку, визначених Кабінетом Міністрів України, створюється наглядова рада, до якої можуть включатися незалежні члени наглядових рад.

З метою підвищення прозорості діяльності суб'єктів господарювання державного сектору економіки пропонується встановити, що річна, в тому числі консолідована, звітність суб'єктів господарювання державного сектора економіки підлягає обов'язковому аудиту. Підкреслюється необхідність встановити вимогу щодо обов'язкового оприлюднення такими суб'єктами інформації про свою діяльність (фінансова звітність, інформація щодо посадових осіб суб'єктів господарювання, укладення угод тощо).

Нагадаємо, ВР підтримала у другому читанні законопроект №2279 "Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів", який передбачає оптимізацію процедур проведення земельних торгів. Таке рішення сьогодні під час ранкового пленарного засідання парламенту підтримали 228 нардепів.