ua en ru

ВР заборонила надавати земельні ділянки держвласності в користування без аукціонів

ВР заборонила надавати земельні ділянки держвласності в користування без аукціонів Фото: земельний фонд України

Таке рішення сьогодні на ранковому пленарному засіданні підтримали 228 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна

Верховна Рада України (ВРУ) підтримала у другому читанні законопроект №2279 "Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів", який передбачає оптимізацію процедур проведення земельних торгів. Таке рішення сьогодні під час ранкового пленарного засідання парламенту підтримали 228 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, документом пропонується скасувати дозвіл передавати в користування земельні ділянки державної та комунальної власності без проведення земельних торгів (аукціонів).

Зокрема, передбачається скасувати передачу земельної ділянки в оренду державним та комунальним підприємствам, бюджетним установам, вищим навчальним закладам, а також господарським товариствам, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 60%.

Пропонується скасування передачі земельних ділянок підприємствам, установам і громадським організаціям у сфері культури і мистецтв (у тому числі національним творчим спілкам та їх членам) під творчі майстерні; передбачається скасування передачі в оренду без проведення аукціонів земельної ділянки для створення озеленених територій загального користування.

Також документом пропонується скасувати можливість передавати в оренду без проведення аукціонів земельні ділянки державної та комунальної власності громадянам для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів, для сінокосіння і випасання худоби, для городництва.

Ця пропозиція обумовлена тим, що такі земельні ділянки можуть передаватися громадянам безоплатно у власність відповідно до статті 121 Земельного кодексу України. Можливість надання ділянок зазначеного призначення ще й в оренду без проведення аукціонів призводить до втрат місцевих бюджетів і стимулює корупцію.

Пропонується виключити положення, яке передбачає можливість отримання в оренду без аукціонів земельних ділянок для розміщення інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції.

Законопроект пропонує також конкретизувати і зробити більш зрозумілою процедуру підготовки лотів до земельних торгів за рахунок коштів виконавців торгів. Введення зазначених положень сприятиме економії бюджетних коштів, зазначають автори законопроектів.

При цьому в ході розгляду законопроекту в сесійній залі спікер ВР Володимир Гройсман оголосив поправку до документа, згідно з якою встановлюється, що проведення земельних торгів не поширюється на отримання земельних ділянок для учасників АТО під індивідуальне житлове будівництво без перепрофілювання земельної ділянки.

Нагадаємо, раніше сьогодні Рада передбачила призначення пенсії за інвалідність у ході Євромайдану.