ua en ru

ВР планує розширити коло осіб з правом на соцдопомогу у разі смерті одного з батьків

ВР планує розширити коло осіб з правом на соцдопомогу у разі смерті одного з батьків Фото: Верховна Рада України

За документ проголосували 245 депутатів

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект № 4668 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання допомоги на дітей померлого годувальника". За документ проголосували 245 депутатів Ради, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, документом пропонується розширити коло осіб, що мають право на державну соціальну допомогу, дітьми віком до 18 років (тих, хто навчається - 23 років) у разі смерті одного з батьків, що не набув права на пенсію, та надати право на одержання у зв’язку цим лише одного виду державної допомоги (за вибором).

Також передбачається визначити умови та період на який призначається допомога; встановити розмір такої допомоги на кожну дитину на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатних незалежно від доходу сім’ї.


Крім того, проектом пропонується надати можливість одержання на дитину-інваліда одночасно допомоги у зв’язку з інвалідністю та допомоги у зв’язку з втратою годувальника.

"У разі прийняття запропонованих змін, дія Закону буде поширена на 22,1 тис. сімей, що втратили годувальника… в тому числі 1,3 тис. сімей з дітьми-інвалідами. Виходячи з розміру допомоги, запропонованої в законопроекті, додаткова потреба в коштах орієнтовно становитиме близько 25,1 млн гривень на місяць, що у 2016 році буде здійснюватися в межах дотації з державного бюджету Пенсійному фонду України, передбаченої за програмою 2506080 "Фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду", - сказано в пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рада перейменувала Кіровоград.