ua en ru

ВР відправила на доопрацювання законопроект про освіту

ВР відправила на доопрацювання законопроект про освіту Фото: ВР

Реалізація законопроекту потребує додаткового фінансування у розмірі 300 млн гривень

Верховна Рада України (ВРУ) відправила на повторне перше читання законопроект №3491 "Про освіту", яким пропонувалося встановити, що держава забезпечує бюджетні асигнування на освіту в розмірі не менше 7% ВВП. Відповідне рішення підтримали 232 депутати, передає кореспондент РБК-Україна.

За розрахунками Міністерства освіти і науки України, реалізація документа потребує додаткового бюджетного фінансування в розмірі 300 млн гривень.

Зокрема, чинний закон встановлює норму асигнувань в межах 10% національного доходу.

"Відповідне зменшення асигнувань обумовлено урахуванням реальної економічної ситуації в Україні, потенційним зменшенням фіскального простору, а також відповідає реальним обсягам фінансування освіти протягом останніх десяти років", - йдеться в пояснювальній записці.

Документом передбачалось введення 12-річної програми для здобуття повної загальної середньої освіти.

Законопроектом пропонувалося обов'язкове проходження педагогічними працівниками державної сертифікації.

"Оскільки забезпечення якості освіти є одним з обов'язків, які бере на себе держава, то вона має фінансувати сертифікацію. Механізм сертифікації, передбачений законопроектом, включає перевірку знань (тестування) з предмета (предметів), які викладаються, і педагогічної теорії і перевірку педагогічної майстерності вчителя ... (сертифікація) потребуватиме додаткових видатків з державного бюджету в сумі 100 млн грн", - вказується в пояснювальній записці

Проектом закону встановлювалося проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників після закінчення базової середньої освіти.

"Запровадження зовнішнього незалежного оцінювання по завершенню базового і профільного середньої освіти є невід'ємною складовою підвищення якості освіти та пріоритетним напрямком реформування системи освіти в Україні, потребує бюджетних витрат у сумі 200 млн грн", - йдеться в записці.

Крім того, пропонувалося передбачити безкоштовне підвезення до місць навчання і додому дітей, які проживають у сільській місцевості і потребують підвезенню.

"Потреба в підвезенні дітей до місця навчання має потенціал до зростання у контексті оптимізації шкільної мережі, однак фінансові ресурси, які будуть вивільнені після оптимізації, дозволять забезпечити підвезення учнів до місця навчання без залучення додаткових коштів", - пояснюють автори законопроекту.

Законопроект також передбачав забезпечення гуртожитками учнів загальноосвітніх навчальних закладів, які навчаються не за місцем проживання. Забезпечення гуртожитками учнів закладів профільного середньої освіти є умовою доступності повної загальної середньої освіти, гарантоване статтею 53 Конституції України.

"Потреба у забезпеченні гуртожитками учнів установ профільної середньої освіти буде зростати в процесі оптимізації шкільної мережі, однак фінансові ресурси, які будуть вивільнені після оптимізації, дозволять забезпечити учнів гуртожитками без залучення додаткових коштів", - підкреслюється в пояснювальній записці.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна вперше візьме участь у міжнародному дослідженні якості освіти PISA-2018 (Programme for International Student Assessment).