ua en ru

ВР відмінила перереєстрацію держадміністрацій, що набули статус ВЦА

ВР відмінила перереєстрацію держадміністрацій, що набули статус ВЦА Фото: ВРУ

За прийняття законопроекту проголосували 236 нардепів

Верховна Рада України (ВРУ) прийняла у другому читанні законопроект №3177-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності військово-цивільних адміністрацій". За прийняття законопроекту проголосували 236 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

Відповідно до тексту законопроекту, районні та обласні державні адміністрації, які набули статусу військово-цивільних адміністрацій, не потребують внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань. В офіційній назві цих органів може застосовуватися поряд з назвою у відповідності до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань додаткова назва "військово-цивільна адміністрація", що вказує на їх тимчасовий статус із додатковими повноваженнями ".

Військово-цивільні адміністрації є юридичними особами публічного права і наділяються цим та іншими законами повноважень, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону. Військово-цивільні адміністрації населених пунктів набувають прав та обов'язків з дня внесення запису про їх державну реєстрацію як юридичних осіб до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань

Військово-цивільні адміністрації ліквідуються за рішенням президента України.

Підкреслюється, що фінансування діяльності військово-цивільних адміністрацій населених пунктів здійснюється за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів, а районних і обласних військово-цивільних адміністрацій - за рахунок коштів Державного бюджету України та відповідних районних і обласних бюджетів.

Законопроектом встановлюється, що військово-цивільну адміністрацію населеного пункту (населених пунктів) очолює керівник, який призначається на посаду та звільняється з посади керівником відповідної обласної військово-цивільної адміністрації за погодженням з керівником Антитерористичного центру при Службі безпеки України, а у разі якщо відповідна обласна військово-цивільна адміністрація не утворена - керівником Антитерористичного центру при СБУ. Керівник ВЦА, відповідно до документу, уповноважений приймати рішення про тимчасове збільшення не більше ніж у двічі посадових окладів працівникам військово-цивільних адміністрацій на період до завершення антитерористичної операції.

Передбачається, що повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради за наявності визначених законом підстав достроково припиняються з дня набрання чинності актом президента України про утворення відповідної військово-цивільної адміністрації.

Зазначається, що дія цього закону поширюється на період проведення антитерористичної операції та на шість місяців після дня її завершення, але не довше ніж три роки від дня набрання чинності цим законом.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна Рада України (ВРУ) прийняла у першому читанні за основу законопроект №3177-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності військово-цивільних адміністрацій".