ua en ru

ВР планує відмінити перереєстрацію держадміністрацій, що набули статус ВЦА

ВР планує відмінити перереєстрацію держадміністрацій, що набули статус ВЦА Фото: ВРУ

За прийняття законопроекту проголосували 236 нардепів

Верховна Рада України (ВРУ) прийняла у першому читанні за основу законопроект №3177-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності військово-цивільних адміністрацій". За прийняття законопроекту проголосували 236 парламентарів.

При цьому скорочену процедуру підготовки документу до другого читання з другого разу підтримали 226 нардепів, першого разу - 221 депутат ВРУ.

Відповідно до тексту законопроекту, районні та обласні державні адміністрації, які набули статусу військово-цивільних адміністрацій, не потребують перереєстрації як юридичні особи публічного права. В офіційній назві цих органів може застосовуватися поряд з назвою у відповідності до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців додаткова назва "військово-цивільна адміністрація", що вказує на їх тимчасовий статус із додатковими повноваженнями.

Військово-цивільні адміністрації ліквідуються за рішенням президента України.

Підкреслюється, що фінансування діяльності ВЦА здійснюється за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів, а районних і обласних військово-цивільних адміністрацій - за рахунок коштів державного бюджету України та відповідних районних і обласних бюджетів.

Законопроектом встановлюється, що військово-цивільну адміністрацію населеного пункту (населених пунктів) очолює керівник, який призначається на посаду та звільняється з посади керівником відповідної обласної військово-цивільної адміністрації за погодженням з керівником Антитерористичного центру при Службі безпеки України, а у разі якщо відповідна обласна військово-цивільна адміністрація не утворена - керівником Антитерористичного центру при СБУ. Керівник ВЦА, відповідно до документу, уповноважений приймати рішення про тимчасове збільшення не більше ніж у двічі посадових окладів працівникам військово-цивільних адміністрацій на період до завершення антитерористичної операції.

Передбачається, що повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради за наявності підстави, передбаченої пунктом 3 частини першої цієї статті, достроково припиняються з дня набрання чинності актом президента України про утворення відповідної військово-цивільної адміністрації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рада подовжила строк мораторію на банкрутство підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" до 1 січня 2017 року.