ua en ru

ВР скасувала 22 дозвільні процедури в АПК

ВР скасувала 22 дозвільні процедури в АПК Фото: Володимир Гройсман

Відповідний проект закону у другому читанні підтримали 237 нардепів

Верховна Рада України (ВРУ) скасувала 22 дозвільні процедури в агропромисловому комплексі (АПК). Відповідний проект закону №2558а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі" у другому читанні підтримали 237 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Серед процедур наступні - скасувати погодження з Росією на вилов риби в Чорному та Азовському морях, зробити добровільними сертифікати на фуражне зерно, гармонізувати процедуру реєстрації деяких добрив згідно директиви ЄС 2003/2003, скасувати карантинний дозвіл на імпорт та транзит, замінивши його системою взаємодії з контролюючими органами та митниці.

Основною метою законопроекту є скорочення адміністративних витрат для суб'єктів господарювання в АПК шляхом скасування чи обмеження дії окремих обов'язкових погоджень та процедур, що також знизить ризики корупції в державних органах.

"Завдяки прийняттю законопроекту відбудеться суттєве скорочення адміністративних витрат для аграріїв. Спрощення процедур реєстрації добрив дозволить суттєво знизити їх ціну в Україні, що підвищить рентабельність рослинництва. Окрім цього, скасування дозвільних процедур значно спростить вихід нових суб'єктів господарювання на ринок, збільшить рентабельність виробництва та знизить кінцеві ціни на продукти харчування. Також значно знизяться ризики корупції, пов'язані із видачею дозвільних документів. Внаслідок більш сприятливого регуляторного середовища покращиться інвестиційна привабливість АПК та позиція України в міжнародних рейтингах економічної свободи", - сказано в пояснювальній записці.

Закон також передбачає зробити необов'язковою реєстрацію типових поширених міндобрив, звузити сферу ліцензійних умов поводження з особливо небезпечними речовинами та відходами.

Також законом передбачено зробити добровільними або спростити видачу ряду дозвільних документів: 4 - у галузі рослинництва, 14 - у тваринництві.

Відповідно до документу, в галузі харчової продукції пропонується експлуатаційний дозвіл для потужностей з виробництва дитячого харчування об'єднати з експлуатаційним дозволом на продукти харчування.

Крім того, в ході розгляду поправок, була скасована поправка, відповідно до якої землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати корисні копалини місцевого значення і торф загальною глибиною розробки до двох метрів, а також підземні води (крім мінеральних) (крім виробництва фасованої питної води), за умови що обсяг видобування підземних вод із кожного з водозаборів не перевищує 300 кубічних метрів на добу. Відповідну норму поставили на підтвердження, однак поправку підтримали лише 98 нардепів при мінімально необхідних 226.

Нагадаємо, раніше сьогодні ВР прискорила процес проходження санконтролю гуманітарної допомоги.