ua en ru

ВР відмовилась посилити відповідальність за порушення законодавства щодо охорони праці

Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 21 квітня, в ході ранкового засідання відмовилась ухвалити у другому читанні та в цілому законопроект щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення законодавства про охорону праці. Відповідний проект 6134 від 03.03.2010 р.), ініційований народними депутатами від фракцій ПР, КПУ, Народної партії, підтримали 36 з 226 необхідних голосів народних депутатів.

У той же час, нардепи прийняли рішення направити його на доопрацювання.

Зокрема, документом пропонувалося уточнити і доповнити перелік правопорушень, за які накладається штраф. Згідно з проектом, право накладати адміністративні стягнення закріплено тільки за центральним органом з нагляду за охороною праці. Документ містить положення про обов'язок роботодавця усунути виявлені порушення у встановлені терміни після сплати штрафу. Його невиконання вважається повторним порушенням.

Крім того, законопроектом посилюються вимоги по сплаті штрафів і пені. Запропонованими змінами до статті 19 закону "Про охорону праці" витрати роботодавця на охорону праці в розмірі не менше 0,5 відсотків, пропонується віднести до суми реалізованої продукції, робіт, товарів і послуг на рік.

Змінами до статті 43 цього ж закону пропонується встановити порядок і механізм застосування штрафу за порушення законодавства про охорону праці, процедуру його оскарження та нарахування пені за несплату або неповну сплату застосованих до роботодавця штрафних санкцій.

Нагадаємо, 11 січня 2011 р. ВР прийняла за основу даний законопроект.