ua en ru

Питання виключення Софії Київської та Києво-Печерської Лаври зі списку ЮНЕСКО знято, - міністр культури

Питання виключення Софії Київської та Києво-Печерської Лаври зі списку ЮНЕСКО знято. Про це сьогодні на брифінгу повідомив міністр культури Леонід Новохатько, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогоднішній день це питання знято і ми сподіваємося більше ніколи не буде піднято", - сказав міністр.

Зокрема, мова йде про те, що в Україні була загроза переведення цих об'єктів з основного списку в так званий "список ризику".

За словами Новохатька, процедура виглядає таким чином, що якщо держава не виконує умови ЮНЕСКО, то об'єкти переводять у "список ризику", а потім є якась процедура повного виключення зі списку.

Якраз таке питання про переведення Софії Київської та Лаври піднімався сьогодні пару годин тому на конференції в Камбоджі. Як зазначає міністр, Україна в цьому питанні сильно критикувала Німеччина та Швейцарія, проте ряд таких країн як Алжир, Японія, Індія, Росія підтримали і тому питання було проголосовано для України позитивно.

Також Новохатько додав: "Орієнтовно в п'ятницю розглядатиметься питання про включення у всесвітній список спадщини ЮНЕСКО ще двох об'єктів. Це те, що не відбувалося у нас вже більше десяти років. Йдеться про Херсонес в Севастополі і дерев'яних церквах карпатського регіону".

Читайте також: Україна не виконує приписи про охорону "Софії Київської" та "Києво-Печерської лаври", - ЮНЕСКО