ua en ru

Україна не виконує приписи про охорону "Софії Київської" та "Києво-Печерської лаври", - ЮНЕСКО

Спостережна місія ЮНЕСКО заявила, що Україна систематично не виконує приписи про охорону буферних зон заповідників "Софія Київська" і "Києво-Печерська лавра". Про це йдеться у звіті місії ЮНЕСКО, що відвідала Київ у квітні, пише "Комерсант-Україна".

Звіт про стан національних заповідників "Софія Київська" і "Києво-Печерська лавра" було оприлюднено перед початком 37-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка проходить з 16 по 27 червня в Камбоджі.

Документ був підготовлений за підсумками моніторингового візиту до України експерта Міжнародної ради з питань пам'яток та історичних місць (ICOMOS) при ЮНЕСКО Тодора Крестева. Причиною перевірки Києво-Печерської лаври та Софії Київської став резонанс, викликаний активною забудовою буферних зон заповідників - територій, на яких будь-яке будівництво має узгоджуватися з ЮНЕСКО.

У звіті говориться, що рекомендації моніторингових місій в Україні не виконуються. Зокрема, на 33-й сесії ЮНЕСКО, яка відбулася в 2009 р., країні радили створити єдиний орган управління об'єктами всесвітньої спадщини і ввести мораторій на забудову буферних зон, на 34-й сесії (2010 р.) - прийняти генеральний план Києва, на 35-й (2011 р.) - розширити межі буферних зон. Жодна з цих рекомендацій не була виконана.

"Місії повідомили, що генеральний план поки знаходиться на узгодженні в місцевих органах влади, і його прийняття блокується депутатами місцевої ради", - наголошується в документі.

Серед інших проблем автори говорять про суперечливий законодавстві, яке "спрощує забудову буферних зон":

"Закон про містобудування не передбачає обов'язкової археологічної експертизи проектів будівництва, не передбачає участі громадськості в обговоренні проектів. Ці протиріччя визнаються владою, але не усуваються". Крім того, йдеться про відсутність єдиного управління об'єктами: "Зараз адмініструванням об'єктів культурної спадщини займаються Міністерство культури, Київський муніципалітет, адміністрації заповідників, представники церкви та громадських організацій. Це призводить до розрізнених рішень".

Читайте також: ЮНЕСКО відібрало два українських об'єкти, які можуть увійти до списку всесвітньої спадщини