ua en ru

Питання інформаційної безпеки України так само важливе, як і розвиток ЗСУ, - експерти

Державні структури і приватні компанії повинні співпрацювати у сфері забезпечення інформаційної безпеки України. До такого висновку під час круглого столу прийшли експерти з питань інформаційної безпеки.

Вони звернули увагу на те, що піднімаючи питання інформаційної безпеки, представники влади його штучно звужують до проблем трансляції російських телеканалів або заборони російських серіалів, разом з тим на другий план відходять критично важливі питання безпеки інформаційної інфраструктури.

За словами президента "Інтернет-Інвест" Олександра Ольшанського, в сучасному світі атомна зброя перестала бути головним фактором впливу. "Сьогодні домінує так звана концепція цифрового суверенітету. Ознакою суверенітету є якийсь набір цифрових технологій, володіння інфраструктурою дозволяє проводити незалежну інформаційну політику. Держава вважається абсолютно незалежною, лише маючи власну систему геопозиціонування, операційну систему, мікропроцесор, пошукову машину, соціальну мережу і ще деякі технології. У повному обсязі цифровим суверенітетом володіє тільки одна країна, це США", - підкреслив він.

Експерти також звернули увагу на те, що кібератаки сьогодні стають новим способом ведення війни, тому питання інформаційної безпеки для України таке ж важливе, як і розвиток її збройних сил. Вони підкреслили, що збитки від кібератак можуть бути катастрофічними: від елементарного відключення світлофорів до виходу з ладу всієї телекомунікаційної структури країни. "Україна незахищена перед кібератаками ззовні", - говорять експерти.

Фахівці з питань інформаційної безпеки зазначили, що в Україні працює лише один приватний центр обробки даних, що відповідає сучасним стандартам - дата-центр "Парковий", а треба мінімум - сім. Основна проблема полягає у некваліфікованості чиновників, відсутність досвіду роботи в цій сфері і нестачі технічного забезпечення. Учасники круглого столу підкреслили, що в Україні є ІТ фахівці, але держава нічого не робить для їх залучення . "Україна в 2012 році посіла перше місце в світі за сертифікованим IT-фахівцям майстер левел. Україна випередила за цим показником США і Японію. Для країни з такими показниками інтелектуального потенціалу не мати жодного власного сервісу - це ганьба", - зазначив Ольшанський.

Напроти українські ІТ кампанії сьогодні виходять на світові стандарти. У приватних кампаній напрацьований досвід вирішення питань та забезпечення інформбезпеці, оскільки з такими проблемами вони зіткнулися раніше. Як заявив виконавчий директор дата-центр "Парковий" Ігор Щербик, в цьому році "держава повинна повернутися в бік приватного бізнесу, створити такий інвестиційний клімат, який дозволить інвестицій залишатися в Україні, щоб наша країна в найближчі роки істотно просунулася в розвитку інформаційних технологій".

На думку учасників круглого столу, Україні сьогодні потрібен єдиний орган, що координує всі державні проекти з точки зору інформаційної безпеки.