ua en ru

Збройні сили Туреччини почали вторгнення до північного Іраку з метою ліквідації таборів курдських бойовиків (доповнення)

Збройні сили Туреччини перейшли кордон на півночі Іраку і почали повномасштабне вторгнення, передає Reuters. Повідомляється, що операція націлена на ліквідацію таборів бойовиків Курдської робочої партії (КРП). У ній беруть участь піхотні підрозділи за підтримки танків і авіації. Колона бронетехніки перетнула кордон з суміжним Іраком через прикордонний КПП "Хабур" і прямує у бік м. Хавтані, розташоване в 20 км. від кордону і де, за даними розвідки, знаходиться передовий табір бойовиків.
Дану операцію можна вважати продовженням бойових дій проти курдських бойовиків, що почалися вранці 21 жовтня ц.р. в провінції Хаккярі. Тоді вони, у свою чергу, стали відповіддю за вилазку терористів, спрямовану проти турецьких сил правопорядку, здійснену 18 жовтня. Тоді загинули 26 людини і ще 22 отримали поранення.
До сьогоднішнього дня до рейдів проти бойовиків КРП на території суміжного Іраку такі значні сили не притягувалися. Турецьке командування обмежувалося "адресним" застосуванням підрозділів спеціального призначення. Разом із спецназом військово-повітряні сили Туреччини неодноразово здійснювали нальоти на об'єкти інфраструктури КРП.
За підрахунками турецького військового командування, всього з початку активної фази операції проти терористів в серпні ц. р. національним силам вдалося знищити близько 300 учасників курдських озброєних формувань.
Починаючи з 1984 р., коли КРП розвернула масштабну терористичну кампанію проти Туреччини, її жертвами стали більше 45 тис. осіб. Основна вимога курдської сторони - відділення частини території Туреччини для створення незалежного Курдистану. Влада США і країн, що входять в Євросоюз, розглядають КРП як терористичну організацію.