ua en ru

Волатильність японських держоблігацій зросла з початку року на 12 п.п. - до 14,8%

Державні облігації Японії, які раніше вважалися серед найбільш стабільних у світі, тепер поступаються за волатильності тільки грецьких облігаціях. Японські інвестори вже шукають більш вигідні об'єкти для вкладень за кордоном, попереджають аналітики, повідомляє Bloomberg.

Новий глава Банку Японії Харухико Курода минулого тижня оголосив про агресивну політику "кількісного та якісного монетарного пом'якшення" економіки. Для цього центробанк подвоїть свій портфель держоблігацій до 190 трлн ієн протягом двох років.

Спочатку інвестори та експерти зустріли ці кроки з оптимізмом, однак потім виникли ускладнення. У середу Токійська фондова біржа була змушена втретє за останній тиждень призупинити торги ф'ючерсами на японські держоблігації через різке зниження цін і зростання прибутковості самих бондів. У підсумку волатильність японських держоблігацій зросла з початку року на 12 п.п., до 14,8%. Більше цей показник зараз тільки у держборгу Греції - 20,8%. При цьому в 2011 р. зобов'язання японського уряду були самими стабільними на світовому ринку суверенного боргу.

Інвестори зараз вагаються між фактом гарантованої підтримки ринку японського держборгу центробанком і зниженням прибутковості, яке тягнуть за собою його інтервенції.

"Зараз немає бажаючих скуповувати японські держпапери, за винятком самого Банку Японії. Папери зараз скоріше безприбуткові, ніж безризикові", - вважає керівник Baring Asset Management Манабу Тамару.

Причому раніше протягом багатьох років японські держоблігації приносили інвесторам стабільний дохід. Тепер же японські інвестори мають намір шукати більш привабливі об'єкти для вкладень за межами Японії. 87% інвесторів в країні, опитаних Barclays, заявили, що розраховують побачити цей тренд в найближчому майбутньому. В якості найбільш вірогідної альтернативи японському держборгом вони назвали зобов'язання урядів США, Німеччини, Франції та інших надійних країн зони євро, а також Австралії та Канади.

Можливо, японські інвестори вже скуповують закордонні активи. У вівторок європейський стабфонд EFSF продав облігації на рекордні для структури 8 млрд євро. Причому майже третина випуску (29%) була куплена інвесторами з Азії, в той час як при лютневому розміщенні стабфондом паперів на 4 млрд євро на них довелося тільки 5% попиту.

Експерти вважають, що левову частку цих азіатських інвесторів склали саме японці. Японській владі багаторічна стабільність ринку держоблігацій дозволяла нарощувати запозичення, які зараз впритул наблизилися до 6 трлн дол., або близько 230% ВВП, - найвищий рівень у світі. Причому в результаті дій Банку Японії показник до кінця цього року може зрости до 245%.

Експерти побоюються, що відмічувана зараз волатильність - лише перша ознака прийдешніх потрясінь і все може закінчитися повномасштабним розпродажем інвесторами японських держпаперів.

"Це лише перше відхилення від непорушності цього ринку. Інвестори в держоблігації Японії панікують", - заявив Bloomberg керуючий хедж-фондом Hayman Advisors Кайл Басс.

Читйате також: Японські компанії виявилися замішаними в офшорному скандалі