ua en ru

Матіос вважає, що українські військові в Криму не виконали свого обов'язку

Матіос вважає, що українські військові в Криму не виконали свого обов'язку Фото: Анатолій Матіос (matios.info)

Військовий прокурор Матіос вважає, що потрібно було стріляти

Заступник генерального прокурора України, головний військовий прокурор Анатолій Матіос вважає, що українські військові під час анексії Криму військами Росії не виконали свого військового обов'язку. Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Фраза".

"Щодо подій в Криму скажу коротко: у військових були всі наявні підстави виконувати свій військовий обов’язок. По-перше, ніхто не скасовував Статут військової караульної служби, писаний кров’ю. Там чітко вказані всі необхідні дії в разі нападу на військову частину, тощо. Там немає положення про те, що треба було пісні співати й маршувати перед ворогом з прапором, слід було стріляти", - заявив Матіос.

Також, за словами військового прокурора, українські військові мали це зробити відповідно до інструкції генштабу Міноборони від 2006 року, де прописані дії у випадку прямого нападу на військові об’єкти.

"Безумовно, ми ведемо розслідування, це величезний масив інформації: десятки тисяч тих, хто зрадив державу - це робота на роки. Так, на цей момент ми вбачаємо порушення військовими присяги. Але остаточні висновки будуть після закінчення досудового слідства", - зазначив Матіос.

Нагадаємо, на початку листопада депутат Верховної Ради України Дмитро Тимчук назвав число зрадників серед українських силовиків в Криму після анексії.