ua en ru

Внесений до ВР законопроект дозволить передати споруди Свято-Успенської Почаївської лаври у Тернопільській області у власність релігійній громаді УПЦ

Внесений до Верховної Ради законопроект № 3194 дозволить Кабінету Міністрів передати комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської лаври у Тернопільській області у власність релігійній громаді чоловічого монастиря Української православної церкви (в єдності з Московським Патріархатом).

Внесений до Верховної Ради законопроект № 3194 дозволить Кабінету Міністрів передати комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської лаври у Тернопільській області у власність релігійній громаді чоловічого монастиря Української православної церкви (в єдності з Московським Патріархатом).

Ініціаторами таких законодавчих змін виступили народні депутати з фракції Партії регіонів - Юрій Мірошниченко, Артем Пшонка, Андрій Шипко, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Законопроект пропонує доповнити статтю 5 Закону України "Про управління об'єктами державної власності» нормою, яка уповноважує Кабінет Міністрів "приймати рішення про передачу культових будівель і майна, що належать до пам'яток культурної спадщини, у безоплатне користування або у власність релігійним організаціям".

Крім цього, із Закону України "Про Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації" передбачається вилучення комплексу споруд Почаївської лаври, що складається з 6 об'єктів XVIII - XX сторіччя: собор Успіння Пресвятої Богородиці, собор Святої Трійці, келії монастирські, будинок архієрейський, дзвіниця, корпус надбрамний.

Це вже третій законопроект із цього питання, внесений представниками Партії регіонів за останні 9 місяців.

Перший - законопроект № 1161 від 25.12.2012 року - було відхилено та знято з розгляду, оскільки у квітні цього року не був включений в порядок денний.

Наступний - законопроект № 2993 від 14.05.2013 року - досі знаходиться на розгляді в парламенті. Він відмінний тим, що передбачає вилучення 135 об'єктів з "Переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації", серед яких і Почаївська лавра. Також право передавати ці об'єкти культурної спадщини пропонується надати не тільки Кабміну, а й іншим профільним органам виконавчої влади.

Крім цього, наново зареєстрований законопроект № 3194 буде розглядатись у Комітеті з питань економічної політики, а не в Комітеті з питань культури і духовності. У складі останнього більшість депутатів належать до опозиційних фракцій, що вочевидь ускладнювало проходження проекту № 2993, ініційованого регіоналами.

Нагадаємо, що на розгляді парламенту також перебуває законопроект № 2993-1 депутата Володимира Яворівського(ВО "Батьківщина"), який передбачає запровадження обмежень на передачу у приватну власність, в тому числі релігійних організацій, "усіх пам'яток, що перебувають у державній та комунальній власності і входять до складу об'єктів культурної та природної спадщини, включених і запропонованих для включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО".