ua en ru

Влада України навіть не робила спроб обговорити з РФ можливість зниження ціни на газ, - Медведчук

Влада України навіть не робила спроб обговорити з Росією можливість зниження ціни на газ. Про це у своєму блозі написав лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Як відомо, у грудні Президенти України і РФ домовилися про можливість надання знижки на газ за умови, що Київ погашає старі заборгованості і справно вносить платежі за поточними рахунками за спожитий газ. Але... замість регулярного погашення заборгованості наша країна тільки накопичувала борги. Пафосні обіцянки єврокомісара з питань енергетики Гюнтера Еттінгера допомогти нам розплатитися за газ швидко забулися (як в ЄС, так і в Україні), поточні розрахунки проводились абияк, в результаті чого борг перед "Газпромом" нині становить 1,711 млрд дол. А боржникам, як відомо, розраховувати на вічне щедрість продавця не варто", - пише Медведчук.

При цьому, за його словами, нова українська влада навіть не робила спроб обговорити можливість зниження ціни на газ.

"Між тим Київ повинен був твердо наполягати на проведенні переговорів або хоча б продемонструвати зацікавленість у діалозі. Але цього не сталося. В результаті Росія фактично повернула торішню ціну газу для України, справедливо вказавши Києву на порушення умов договору. Зауважте, закладена в Харківських домовленостях знижка була збережена, напевно, на превеликий подив Арсенія Петровича. При цьому "Газпром" спокійно відреагував на підвищення вартості транзиту через Україну російського газу до Європи на 10% і запевнив, що готовий платити за рахунками", - зазначив Медведчук.