ua en ru

Влада Мінська перенесла акцію опозиції "Чорнобильський шлях" на робочий час

Влада Мінська перенесла акцію опозиції "Чорнобильський шлях" на робочий час Фото: акція "Чорнобильський шлях" у Мінську

Традиційний марш пам'яті "Чорнобильський шлях" у Мінську заплановано на 26 квітня

Організаторам традиційного маршу пам'яті "Чорнобильський шлях", запланованого в Мінську на 26 квітня 2017 року, дозволили розпочати акцію не о 18:30, як просили заявники, а о 14:00. Про це повідомив відповідальний секретар оргкомітету зі створення партії "Білоруська християнська демократія" (БХД) Денис Садовський, передає DW.

Зазначено, що місцем збору замість майданчика перед Театром опери та балету визначили територію біля будівлі Національної академії наук. Організатори хотіли закінчити демонстрацію перед Чорнобильською каплицею, але влада столиці Білорусі замість цього запропонувала провести мітинг у Парку дружби народів.

"На будь-які запитання вони (чиновники - ред.) відповідають, що не уповноважені нічого обговорювати, рішення ухвалено, і ми повинні його виконувати", - розповів Садовський після зустрічі з представниками Мінського міськвиконкому.

Перенесення демонстрації на робочий час у будній день він назвав знущанням над пам'яттю людей, які загинули внаслідок Чорнобильської катастрофи.

"Зрозуміло, що о другій годині дня в робочий день жодну нормальну акцію провести неможливо, і саме з тією метою, щоб ми якомога менше людей могли зібрати на цю акцію, я переконаний, що міськвиконком і ухвалював це рішення про перенесення часу проведення демонстрації", - заявив організатор.

Садовський також повідомив, що 18 квітня оргкомітет акції обговорить відповідь Мінського міськвиконкому. За словами політика, рішення буде важким. Після силового розгону демонстрантів, які зібралися 25 березня в Мінську на "День Волі", проведення несанкціонованого заходу - тяжкий вибір, а виконання рішення міської влади не дозволить провести "Чорнобильський шлях" у нормальному форматі, наголосив він.

Нагадаємо, раніше Європейський парламент попередив Мінськ про намір запровадити санкції проти Білорусі за масові затримання людей, які брали участь в акціях на "День Волі" 25 березня, якщо не буде проведено об'єктивне розслідування ситуації.