ua en ru

Влада КНР дозволила іноземним хедж-фондам працювати в Китаї

Влада КНР дозволила іноземним хедж-фондам залучати гроші заможних китайців для інвестицій на зарубіжних ринках, повідомила The Financial Times (FT). Це нова ініціатива, спрямована на ослаблення контролю за потоками капіталу. Проте влада все одно збереже можливість впливати на інвестиції своїх громадян і не допустить масштабного відтоку коштів.

Уряд Китаю запропонував хедж-фондам звернутися за ліцензією на роботу в країні і зареєструватися в Шанхаї в рамках програми внутрішнього кваліфікованого обмеженого партнерства, повідомили FT відразу два джерела в галузі. Спочатку до участі в програмі будуть допущені тільки найбільші хедж-фонди світу з активами під управлінням не менше 10 млрд дол. За словами гендиректора дослідницької компанії North Blue Square Oak Лорі Пінто, хедж-фонди вже стали в чергу за ліцензіями. "У Китаї разючий потенціал дистрибуції і величезні потреби для таких продуктів", - цитує його FT.

Допуск міжнародних хедж-фондів до засобів китайців - нова ініціатива влади в рамках курсу на лібералізацію ринку капіталу. У червні Комісія з цінних паперів і бірж КНР послабила вимоги до закордонних компаній по допуску на внутрішній фондовий ринок. Тепер їм досить керувати 500 млн дол. і працювати на ринку не менше двох років. До цього інвестувати в місцеві акції та облігації могли тільки фірми з досвідом роботи не менше п'яти років, які мають не менше 5 млрд дол. під керуванням. А в квітні колективний ліміт на інвестиції всередині КНР для зарубіжних керуючих фондами був збільшений з 30 до 80 млрд дол.

У повній відповідності зі сформованою практикою економічних реформ Пекін буде проводити зміни поступово. Початковий колективний ліміт на залучення коштів китайців хедж-фондами, швидше за все, складе 5 млрд дол. Причому ця сума не буде розділена на індивідуальні квоти - влада КНР хоче, щоб хедж-фонди конкурували між собою за якомога більшу частку коштів. Фонди, у свою чергу, зможуть запропонувати китайцям досить широкий набір інвестиційних інструментів - від коротких позицій до операцій керрі-трейд. Зараз китайські інвестори спрямовують кошти головним чином в нерухомість, оскільки ринок акцій країни непередбачуваний, а ринок корпоративних облігацій розвинений слабко. Це, до речі, сприяло роздування бульбашки на ринку нерухомості.

Нагадаємо, обсяг зовнішньої торгівлі Китаю за 6 міс. 2012 р. збільшився на 8% - до 1,8 трлн дол.