ua en ru

Влада Гавайських островів заборонила будувати найпотужніший телескоп

Влада Гавайських островів заборонила будувати найпотужніший телескоп Фото: Thirty Meter Telescope (TMT.org)

Згідно з рішенням суду, будівництво об'єкта ображає релігійні почуття гавайців

Верховний суд американського штату Гаваї визнав недійсним виданий владою дозвіл на будівництво одного з найпотужніших телескопів у світі TMT, спорудження якого ведеться на схилі найвищої вершини Гавайських островів - Мауна-Кеа, повідомляє ТАСС.

Як ідеться в постанові суду, департамент землі і природних ресурсів штату, який схвалив спорудження 30-метрового телескопа на горі, що вважається священною серед місцевих жителів, не мав видавати дозвіл, попередньо не розглянувши петицію, подану противниками проекту.

Останні, зокрема, стверджують, що будівництво об'єкта ображає релігійні почуття гавайців, а також може завдати шкоди навколишньому середовищу.

Таким чином, суд анулював виданий владою дозвіл, зобов'язавши департамент провести повторний розгляд можливості спорудження телескопа, але вже з урахуванням претензій, висловлених протестувальниками.

Here is the latest. This is not a judgement against TMT, but rather against the State's process in granting the permits. We’ll have an official statement for you shortly.

Posted by Thirty Meter Telescope on 2 грудня 2015 р.

Проект вартістю 1 млрд доларів за створення потужного телескопа з особливою дзеркальної системою, зібраною із 492 сегментів по 1,4 метра кожний, було оголошено ще кілька років тому. Його фінансування здійснюють університети США, Канади, Китаю, Японії та Індії.

Here is the latest. This is not a judgement against TMT, but rather against the State's process in granting the permits. We’ll have an official statement for you shortly.

Posted by Thirty Meter Telescope on 2 грудня 2015 р.

Як повідомлялося, унікальний астрономічний апарат має дозволити вести спостереження як в оптичному, так і в інфрачервоному діапазоні, збираючи в дев'ять разів більше світлової інформації, ніж найбільші із сучасних телескопів.

В останні місяці біля майданчик на схилі Мауна-Кеа, де з кінця минулого року ведеться будівництво телескопа, періодично спалахували акції протесту. Востаннє демонстранти, які блокували під'їзди до місця спорудження об'єкта, змусили робочих призупинити будівництво.

Минулого тижня поліція затримала понад 30 активістів, які перекрили дорогу, що веде до місця будівництва телескопа ТМТ (Thirty Meter Telescope) поблизу вершини вулкана Мауна-Кеа. Це найвища точка на островах - вона підноситься над водою на 4205 м, - а насправді і на всій планеті: якщо рахувати від океанського дна, висота гори перевищує Еверест і становить понад 10,2 км.

Mauna Kea Anaina Hou v. Board of Land and Natural Resources

Мауна-Кеа, що по-гавайськи означає "Біла гора", є сплячим вулканом. У гавайській міфології гора вважається священною, раніше на неї могли сходити тільки вожді племен. Загалом на Мауна-Кеа, що є, за словами вчених, прекрасною точкою для спостереження за космічними об'єктами, розташовано 13 телескопів.

Як повідомлялося в серпні, NASA проводить експеримент на Гавайських островах з виживання на Марсі.