ua en ru

Вкладники Кредитпромбанку подали позов в Міжнародний центр по врегулюванню інвестиційних суперечок

Українським платникам податків доведеться відповідати за борги приватного банку, якщо американські інвестори, які тримали в Кредитпромбанку 211 млн грн, виграють міжнародний арбітраж. Інших можливостей у американських громадян повернути кошти, інвестовані в Кредитпромбанк через КУА "Практика", просто не залишилося. Адже власник банку Микола Лагун готовий виплатити їм лише 20% їх вкладу. Якщо Україна програє цей суд, позивач може отримати з держбюджету близько 500 млн грн. Про це повідомляє інформаційний портал FinMaidan.

Звична для українських клієнтів проблема неповернення банками депозитів придбала міжнародний резонанс. Вперше в історії України з цієї причини проти неї був поданий позов в Міжнародний центр по врегулюванню інвестиційних спорів (International Centre for Settlement of Investment Диспути, ICSID). З'ясувалося, що держава не має механізмів, здатних змусити український банк виконати свої зобов'язання перед клієнтом.

Генеральний секретар ICSID Мег Кіннер 24 квітня зареєструвала заявку про порушення арбітражного розгляду. Позов подала лондонська компанія Volterra Fietta, відповідачем з боку України виступило Міністерство юстиції. Статус розгляду - "на розгляді".

Volterra Fietta - представник позивача: судовий процес ініціював вкладник Кредитпромбанку - ТОВ "КУА "Практика"". Про це йдеться в листі ICSID від 11 квітня, спрямованого в Кабінет міністрів, Міністерство юстиції, Антимонопольний комітет, Національний банк і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Підставою для подачі позову став конфлікт власника Кредитпромбанку Миколи Лагуна з КУА "Практика", яка представляє інтереси групи американських громадян. Банкір купив Кредитпромбанк у березні 2013 року. Відразу ж банк перестав нараховувати відсотки на депозит КУА розміром 211 млн грн, розміщений 5 липня 2010 року і термін дії якого завершився 9 липня 2013-го. Новий власник запропонував повернути клієнтам-нерезидентам лише 20% їх вкладу. "Всі нерезиденти отримали 20% свого боргу, це ж запропонували і "Практики". Я готовий з ними спілкуватися, але отримати стільки, скільки їм хочеться, не вийде. Я заплачу стільки, скільки реально коштує цей продукт", - пояснив Лагун.
Повністю зі статтею "Микола Лагун ділиться боргом з Україною" можна ознайомитися на сайті FinMaidan.