ua en ru

Віце-спікер ВР: пропозиції робочої групи по Конституції в частині правосуддя неефективні

Віце-спікер ВР: пропозиції робочої групи по Конституції в частині правосуддя неефективні Фото: Оксана Сироїд

Політичний вплив на суддів залишається, - Сироїд

Пропозиції робочої групи з Конституції України в частині правосуддя не зможуть вплинути на зміни в системі. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла віце-спікер Верховної Ради України Оксана Сироїд.

"Я вважала, що в частині судової реформи ми мали три мети: ліквідувати політичний вплив на суддів, спростити судову систему і перезавантажити суддівський корпус, насамперед, якісно змінити склад Верховного суду та вищих судів", - заявила Сироїд.

За її словами, судді цих судів втратили свою легітимність, тому що до них немає довіри, "через ту роль, яку вони відіграли під час правління Януковича, і через те, що вони ніколи не визнають своєї відповідальності за цей процес".

"Те, що пропонує сьогодні робоча група в частині правосуддя - це збереження нинішнього стану, це навіть не півкроку вперед, нічого не зміниться. У парламенту забрали повноваження призначати суддів. Це добре? Добре. Чи політичний вплив на суддів при цьому зменшиться? Ні", - підкреслила вона.

Сироїд зазначила, що політичний вплив на суддів залишається.

"Ми хотіли спростити судову систему для того, щоб люди отримали кращий доступ до правосуддя. Або ці пропозиції спрощують судову систему? Ні. Якщо ми не досягаємо ні першої, ні другої, ні третьої цілі, то для чого ми тоді міняємо Конституцію?", - резюмувала політик.

Нагадаємо, 31 липня Конституційний суд України офіційно оприлюднив Висновок у справі за зверненням Верховної Ради України про децентралізацію влади вимогам статей 157 і 158 Конституції України.