ua en ru

"Нафтогаз" почав процедуру стягнення боргу з "Газпрому"

"Нафтогаз" почав процедуру стягнення боргу з "Газпрому" Фото: Юрій Вітренко (uacrisis.org)

Вітренко провів зустріч з комісаром ЄС з питань конкуренції Маргрете Вестагер

Головний комерційний директор групи НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко 9 квітня зустрівся у Брюсселі з комісаром Європейського союзу (ЄС) з питань конкуренції Маргрете Вестагер, щоб обговорити ряд актуальних проблем газового ринку. Про це повідомляє прес-служба НАК.

Повідомляється, що Вітренко докладно розповів комісару про прийнятих Стокгольмським арбітражем рішення в двох комерційних спорах між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром".

Він також поінформував про реакції "Газпрому" після оголошення остаточного рішення, що, серед іншого, зобов'язує російського монополіста відшкодувати "Нафтогазу" збитків на суму 2,6 млрд доларів і відновити поставки газу в Україну на нових умовах.

Беручи до уваги таку позицію російської сторони, "Нафтогаз" змушений офіційно розпочати процедуру примусового виконання рішення у Європі і готує новий позов з вимогою компенсувати збитки, завдані невиконанням рішень арбітражу з боку Газпрому.

Нагадаємо, наприкінці березня повідомлялося, що "Газпром" відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу щодо "Нафтогаз України". Як відомо, обидва арбітражних рішення є обов'язковими до виконання і оскаржити їх можна лише процедурно. За кожен день прострочення, починаючи з 1 березня, "Газпром" повинен заплатити пеню в 526 тис. доларів.

Відзначимо, що сторони домовилися провести ще один раунд переговорів у квітні, в ході яких "Газпром" також буде коментувати вимоги до перегляду тарифів "Нафтогазу" і використання української газотранспортної системи для транзиту газу з Росії в ЄС після закінчення строку дії чинного контракту в 2019 році.