ua en ru

Вітренко: через 4-5 років Україні буде не потрібен імпортований газ

Вітренко: через 4-5 років Україні буде не потрібен імпортований газ Фото: Юрій Вітренко

Він також зазначив, що наразі Україна не отримує жодного кубу російського газу

Через 4-5 років Україні не потрібен буде імпортований газ. Про це заявив директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в інтерв'ю Hromadske.tv.

"Наразі ми констатуємо, що не отримуємо жодного кубу російського газу. При цьому ми бачили, що була достатньо низька температура, були холоди і навіть за таких умов ми могли забезпечувати споживачів газом власного видобутку, газом, який ми підіймаємо із "підземки", і реверсними поставками з Європи", - заявив він.

Разом з тим він зазначив, що у разі, якщо будуть аварії на газогонах, екстремальні ситуації у видобутку, сильні холоди, які будуть тривати місяць або два - відповідно, буде інша ситуація.

За його словами, через 4-5 років Україні не потрібен буде імпортований газ.

"Ми вважаємо абсолютно реалістичним, що за чотири - п'ять років ми вийдемо на те, що нам взагалі буде не потрібен імпортований газ. Для когось це здається нереальним, але так само нереальним здавалося те, що ми зможемо прожити без російського газу. Ми працюємо над цим, і ми більш-менш впевнені, що зробимо це", - зазначив Вітренко.

Він нагадав, що згідно з контрактом України з російським "Газпромом", ми маємо купувати газ до 2019 року.

"Тобто, ще чотири роки. Єдине, що ми зараз вимагаємо у Стокгольмі - це те, щоб за цим контрактом Росія нам постачала газ дешевше, ніж ми купуємо у європейців. І це не тому, що ми такі жадібні, а тому що це логіка. Якщо російський газ йде територією України до Європи, він не може коштувати дорожче за європейський газ", - додав Вітренко.

Нагадаємо, Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" завершила контрактування газу для поставок в Україну в рамках процедур закупівель за кредитом Європейського банку реконструкції та розвитку

В грудні 2015 р. НАК "Нафтогаз України" спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) успішно завершили перші три тендери на поставки газу в Україну з використанням кредитних коштів банку.

Переможцем з двох тендерів стала компанія Noble Clean Fuels Limited (Великобританія), третій тендер виграла ENGIE SA (Франція). Обидва переможця є поточними постачальниками газу для "Нафтогазу".

Також повідомлялося, що Кабінет міністрів України у 2016 році не буде виділяти дотації НАК "Нафтогаз України".