ua en ru

Віктор Пинзеник: Дефіцит починає самовідтворюватися, а борг - породжувати дедалі більший борг.

Прем'єр-міністр України М.Азаров заявив, що дефіцит бюджету держави цього року не перевищить запланованих 5,3%. Микола Азаров визнав, що фінансова ситуація в Україні "непроста", але сказав, що вона стабілізується, і "ми кінець року завершимо з таким дефіцитом". (Прем'єр промовляв після засідання Ради Євразійського економічного співробітництва у Санкт-Петербурзі, повідомляє BBC.)

Раніше віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко повідомив про сумніви МВФ стосовно того, що Україна виконає державний бюджет: "Те, що заплановано урядом України,- це досить амбітна програма, і в це не дуже вірять міжнародні організації. Вони сумніваються, перш за все, у доходах".

Віце-прем'єр-міністр Тігіпко повідомив, що МВФ відклав візит своєї делегації до України, чекаючи, щоб уряд довів, що виконає вимоги фонду щодо бюджету. Місія МВФ мала приїхати до України цього тижня, але наразі дату візиту не називають.

Тим часом колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник у своїй статті в тижневику «Дзеркало тижня» твердить, що Україні потрібно зменшувати видатки. За словами Віктора Пинзеника, великий дефіцит та стрімке нарощування боргу країни призвели до того, що вона швидкими темпами увійшла до групи країн ризику.

В.Пинзеник наводить дані, за якими державний борг на початок 2010 р. становив 316,9 млрд. грн. "Великий базовий дефіцит, стрімко наростаючий борг на його покриття створюють дуже небезпечне зачароване коло. Дефіцит починає самовідтворюватися, а борг - породжувати дедалі більший борг. Розірвати це зачароване коло без скорочення видатків не вдасться",-твердить колишній міністр фінансів та віце-прем'єр-міністр з економічних реформ.

За даними інформаційних агентств, акції на біржі в Україні цього тижня зазнали рекордного падіння. Агентство Bloomberg цитує директора інвестиційного банку Т.Фіалу, який каже, що інвестори пильно стежитимуть за надходженнями до бюджету у червні, а також за поступом у виконанні Україною вимог МВФ.

Промовляючи у Санкт-Петербурзі, прем'єр-міністр Азаров заявив, що уряд України зацікавлений у створенні спільного банку СНД, який міг би мати статутний фонд 10 млрд. дол. Азаров також висловив зацікавлення у створенні антикризового фонду СНД, звідки Україна могла б брати інвестиційні ресурси.