ua en ru

Віктор Медведчук підтримав протестуючих академіків

Лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук у своєму блозі підтримав акції протесту українських вчених.

«Наука в Україні, без перебільшення, ледь животіє. Питомі витрати на наукові дослідження в розрахунку на одного наукового співробітника в Україні майже втричі менше, ніж у Росії, у 34 - ніж у Південній Кореї і більш ніж в 70 разів, ніж в США. Тут вже не до Нобелівських премій - час говорити про розруху», - пише політик.

За словами автора блогу, все це суперечить програмі економічних реформ Президента України на 2010-2014 рр, особливо положенням розділу «Розвиток науково-технічної та інноваційної сфери», в якому прямо говориться про необхідність безперервного нарощування фінансування наукової діяльності. Медведчук попереджає, що «такий підхід влади вже найближчим часом не дозволить зберігати навіть видимість наукової діяльності в країні».

«Хоча, щоб підтримати українську науку «на плаву», потрібні зовсім незначні витрати в порівнянні із захмарними тратами на утримання роздутого чиновницького апарату, силових структур, на прожекти на зразок проведення зимової олімпіади», - вважає Медведчук. Незважаючи на це, на його думку, найуживанішим у наукових установах словом давно вже стало «скорочення».

Нагадаємо, профспілка вчених НАН України 24 жовтня має намір пікетувати Кабмін, Адміністрацію Президента та обласні державні організації з вимогою збільшити фінансування наукової сфери. В якості причини акції організатори називають невиконання домовленостей між представниками профспілки і урядом від 24 травня 2012 р.

Читайте також: Для успішної боротьби з корупцією слід ввести поняття "презумпції винності чиновника", - Віктор Медведчук