ua en ru

Для успішної боротьби з корупцією слід ввести поняття "презумпції винності чиновника", - Віктор Медведчук

Віктор Медведчук запропонував концепцію боротьби з корупцією. На думку політика, корумпована влада, остаточно замкнулася сама на собі, ніколи не зробить нічого для виправлення ситуації. «Розірвати порочне коло може тільки громадянське суспільство, тільки ті люди, які знаходяться поза системою, і потрапити в неї не прагнуть», - упевнений Медведчук.

Найбільш кардинальною відмінністю від існуючої правової бази є положення про «презумпції винності» для чиновників, створення Національної комісії з питань доброчесності та організація Єдиного реєстру, де публікуватимуться повні декларації доходів і витрат чиновників з можливістю онлайн-доступу. Так будь-який громадянин зможе сам перевірити відповідність декларацій і реального матеріального становища чиновників. А, у разі їх розбіжності, буде знати, в яке саме відомство йому варто звернутися.

Згідно концепції, суб'єктами, що несуть відповідальність за корупційну діяльність, повинні стати «всі державні чиновники, а крім того, партійні функціонери і навіть посадові особи приватних компаній». Розширюється і саме поняття корупції: до традиційних хабарів та зловживання службовим становищем пропонується зарахувати також лобізм законопроектів, що суперечать суспільним інтересам, передачу карток для голосування, рейдерство і безкоштовне користування чужим майном.

Читайте також: Олександр Вдовиченко звільнений з посади начальника Південної митниці