ua en ru

"Вертолітний майданчик Януковича продовжує контролювати його оточення, - розслідування

"Вертолітний майданчик Януковича продовжує контролювати його оточення, - розслідування Фото: Віктор Янукович (УНІАН)

Вертолітний майданчик у Києві контролюють пов'язані з екс-президентом люди

"Вертолітний майданчик" екс-президента України Віктора Януковича продовжує контролювати його оточення. Про це повідомляє "Радіо Свобода", посилаючись на розслідування програми "Схеми".

"Незважаючи на нещодавню заяву президента України Петра Порошенка, за даними реєстру прав на нерухоме майно, будівля так званої "вертолітного майданчика Януковича у Києві досі знаходиться у власності приватної фірми "Амадеус Ко", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, хоча споруда під арештом з 2015 року і власник не мав можливості його продати, він міг нею користуватися.

Так, за джерелами у фіскальній службі, близько 1 млн гривень в місяць "Амадеус Ко" платить компанія власник розташованого в "Парковому" дата-центру компанія "Анте Медіа". Ще близько 400 тис. гривень в місяць платить ресторан СНІ, розташований в "Парковому".

Наголошується, що згідно з офіційним реєстром, у компанії "Амадеус Ко" 2 офіційних власника: киянин Олександр Хом'як, який знаходиться в розшуку, і британська компанія Fineroad Business LLP. За нею стоять дві офшорні компанії з острова Невіс.

За документами, з кінця 2016-го особою, контролює британську компанію, є 31-річний чоловік по імені Яшар Ходжаєв. Він зареєстрований в Єнакієвому, рідному місті Януковича. Після Евромайдана на Ходжаєва був записаний офісний центр в Києві, який належав до сфери впливу компанії "Танталіт" (на цю фірму була оформлена резиденція "Межигір'я").

Крім того, у 2015 в рамках справи щодо кредитування регіональних залізниць "Всеукраїнським банком розвитку" сина Януковича був арештований ряд рахунків у цьому банку. І в грудні 2016 Печерський суд Києва ухвалив рішення про зняття арешту з частини рахунків. Їх формальні власники пояснили походження великих сум на своїх рахунках тим, що всі вони зайняли їх у Яшара Ходжаєва.

На початку серпня 2017 Апеляційний суд Києва заборонив "Амадеус Ко" не тільки відчужувати, але і користуватися і розпоряджатися майном комплексу. Право керування суд передав держпідприємства "Фінансування інфраструктурних проектів". Однак держпідприємство так і не почало управляти майном компанії і не має туди доступу.

"Ми ще не були на цьому об'єкті. Наскільки там складна процедура передачі, ми не розуміємо. Поки ми приймали його як речовий доказ, згідно з протоколом прокуратури міста Києва. Ми двічі вже звернулися в прокуратуру з проханням забезпечити доступ до об'єкта. Я так розумію, що прокуратура повинна звернутися до суду, отримати відповідні рішення, щоб можна було вже зайти", - заявив керівник ДП "Фінансування інфраструктурних проектів" Руслан Серобаба.

Нагадаємо, раніше сообащалось, що Порошенко назвав неприпустимим самовільне захоплення вертолітного майданчика в Києві на Парковій дорозі активістами політичних партій "Національний корпус", "Правий сектор" і "Свобода".