ua en ru

Верховний суд скасував передачу землі в Сирецькому гаю у приватну власність

Верховний суд скасував передачу землі в Сирецькому гаю у приватну власність Фото: Сирецький гай (facebook.com-hogsi)

На території Сирецького гаю збирались будувати приватне житло

Верховний суд України відзначив незаконність передачі ще у 2004 році під забудову земельної ділянки у парку Сирецький гай в Києві. Відповідно, перша судова палата Касаційного цивільного суду скасувала передачу землі в Сирецькому гаю, йдеться у повідомленні "Судової влади України".

Так, за висновком суду, ділянка у гаю належить до земель рекреаційного призначення, а рішення про зміну її цільового призначення до передачі в приватну власність не приймалось. Відтак, міщення будівель та споруд, що призначені не для відпочинку, занять спортом та обслуговування лісового господарства, у зелених зонах міст не допускається.

Зазначається, що у червні 2004 року Київська міськрада передала на території Сирецького парку 0,10 га землі у приватну власність. Уже в липні 2005 року ділянку було продано і новий власник переоформив землю на себе.

"Однак місцеві жителі виступили проти знищення дерев та забудови зеленої зони і вважали, що земля виділена незаконно. Вони організовували протести, демонтували встановлені забудовником паркани, перешкоджали завезенню на ділянку будівельної техніки", - йдеться у повідомленні.

Прокуратура Шевченківського району Києва в січні 2013 подала позов до суду з вимогою скасувати рішення Київради. Також позивач просив відновити становище, яке існувало до порушення, й визнати право власності на ділянку за територіальною громадою.

Проте, судом першої інстанції було вирішено, що ділянка не має статусу рекреаційної. Також Апеляційний суд і суд касаційної інстанції (ВССУ) зазначили, що наявність зелених насаджень на ділянці не свідчить, що вона має рекреаційне призначення.

Але Верховний суд скасував рішення попередніх судів, обґрунтувавши це тим, що до земель рекреаційного призначення належать ділянки зелених зон і зелених насаджень. Крім того, передача землі у власність однієї фізичної особи для будівництва приватного житла перешкоджає її використанню громадою міста як землі рекреаційного призначення та зеленої зони відпочинку.

Також суд визнав недійсними державний акт на право власності на землю, виданий на підставі рішення Київради, а також договір подальшої купівлі-продажу ділянки та акт, виданий на підставі зазначеного договору.

Нагадаємо, раніше Верховний суд України відмовив комерційній структурі, яка вимагала переглянути судові рішення, що стосуються скверу Небесної сотні.

Зокрема, одне із товариств вимагало переглянути судові рішення, якими, за позовом прокуратури Києва, було повернуто у державну власність земельні ділянки на вул. Михайлівській, 24-26 та Михайлівській площі у Шевченківському районі Києва.