ua en ru

Верховна рада звільнила Венедіктову

Верховна рада звільнила Венедіктову Фото: Генеральний прокурор Ірина Венедіктова (Віталій Носач, РБК-Україна)

Верховна рада звільнила Ірину Венедіктову з посади генерального прокурора України. Рішення підтримали 264 депутати.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомлення народного депутата Ярослава Железняка в Telegram.

"Слуга народу" дала за відставку Венедіктової 198 голосів. Допомогли їй позбавити Венедіктову посади:

  • Батьківщина – 10;
  • Платформа за життя та світ - 14;
  • За майбутнє - 9;
  • Довіра - 17;
  • Відновлення України - 10;
  • Позафракційні - 6.

Верховна рада звільнила Венедіктову

У свою чергу голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що Венедіктова знаходиться команді "СН" з перших днів, а в Офіс генерального прокурора її делегували з Верховної ради. При цьому він наголосив, що Венедіктова залишається в команді.

"Тому прошу не вестися на чутки, які запускаються через кадрові ротації у виконавчій владі. Її досвід послужить державі на новому місці, що вимагає посилення професійними менеджерами та юристами. Чекаємо на новини про кадрові призначення на дипломатичному фронті і дякуємо за роботу", - написав він.

Передісторія

17 липня президент Володимир Зеленський повідомив, що відсторонив Івана Баканова з посади голови Служби безпеки України та Ірину Венедіктову з посади генерального прокурора.

Після чого Зеленський пояснив, що укази щодо Баканова та Венедіктової пов'язані з масовими фактами державної зради колабораційної діяльності з боку співробітників органів СБУ та прокуратури.

Вже 19 липня глава держави вніс до Ради проект постанови про звільнення генерального прокурора Ірини Венедіктової.

Більше про причини усунення Баканова і Венедиктової читайте в матеріалі РБК-Україна "За що Зеленський відсторонив Баканова і Венедіктову і що їм загрожує".

Що відомо про Венедіктову

Ірина Валентинівна Венедіктова народилася 21 вересня 1978 року в Харкові. Закінчила Харківський національний університет внутрішніх справ. Вивчала курс Міжнародного комерційного арбітражу в Chartered Institute of Arbitrators.

На парламентських виборах 2019 обрана народним депутатом від партії "Слуга народу", № 3 у списку. Голова Комітету з питань правової політики у Верховній раді IX скликання.

27 грудня 2019 року президент Володимир Зеленський призначив Ірину Венедіктову тимчасово виконуючою обов'язки директора ДБР.

17 березня 2020 року Верховна рада схвалила призначення Ірини Венедіктової на посаду генерального прокурора. "За" проголосували 269 нардепів, "проти" - 38, "утрималися" - 47.