ua en ru

Венеціанська комісія позитивно оцінила президентський проект закону про прокуратуру

Венеціанська комісія в цілому позитивно оцінила президентський проект закону України про прокуратуру. Про це в ході сьогоднішньої зустрічі делегації Венеціанської комісії з керівництвом комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності заявив секретар Венеціанської комісії Томас Маркет, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми вважаємо, що проект закону, який у нас зараз є, є хорошою основою для політичної реформи. Це не просто якісь зміни, які вносяться в текст. Це дуже важлива реформа і з певними зміни цей текст буде відповідати європейським стандартам. В цілому, наша думка є сприятливим. Але у нас є певні зауваження", - сказав Маркет.

Він уточнив, що зауваження венеціанської комісії стосуються статей 24 і 17 цього законопроекту.

"Ми пригнічені статтею 17. Якщо ми проаналізуємо пункт 1 і 2 ст 17, виникає враження, що генеральний прокурор може дати іншим прокурорам тільки дозвільні накази, а не вчити їх щодо того , як діяти щодо кримінальних справ.. а 4-ий пункт виглядає так, що, виходить, можна давати інструкції як діяти у певних справах. Це не суперечить європейським стандартам..., але треба, щоб ця процедура була чіткою і прозорою. Таким чином, повинні ставати більш чіткими підстави, саме законні, для таких інструкцій і прокурор, який отримає такі інструкції, повинен мати чіткі права. Наприклад, йому потрібна така інструкція в письмовій формі і якщо він вважає, що таке розпорядження не є законним, він повинен мати право звільнити його (бути звільненим) від ведення цієї справи", - сказав Маркет.

"Ми говоримо про те, що в проекті закону) повинно бути чітко зрозуміло, чи є можливість для видачі таких розпоряджень, і якщо така можливість є, тоді повинні бути чітко виписані права прокурора, якому надаються такі розпорядження", - додав секретар венеціанської комісії.