ua en ru

Венеціанська комісія очікує для експертизи проект змін до Конституції України у частині правосуддя

У Венеціанській комісії очікують для експертизи розроблений Конституційною асамблеєю проект змін до Конституції України у частині правосуддя. Про це повідомляє прес-служба Президента України.

Під час робочого візиту до Ради Європи радник Президента України - керівник головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук провела зустріч з головою Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська Комісія) Джанні Букіккіо та секретарем Венеціанської Комісії Томасом Маркертом. Під час зустрічі обговорювалися питання проведення в Україні конституційної реформи.

Співрозмовники погодилися з тим, що реформування окремих секторів, таких як правосуддя або місцеве самоврядування, не може відбуватися без паралельної роботи над внесенням змін до Основного закону держави.

Букіккіо зазначив, що Венеціанська комісія очікує від Конституційної асамблеї для здійснення експертизи проект змін до Конституції України у частині правосуддя. На його переконання, якісне та невідкладне проведення реформи правосуддя також надасть Європейському союзу важливий політичний сигнал про готовність України й надалі адаптувати національне законодавства до європейських норм і стандартів. А це, у свою чергу, стане додатковим фактором при вирішенні питання щодо підписання у цьому році угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Під час зустрічі окремо було наголошено на важливості проведення в Україні реформи місцевого самоврядування, що є частиною конституційного процесу. У цьому зв'язку Ставнійчук поінформувала співрозмовників про те, що 21 березня у Києві під головуванням Президента України Віктора Януковича відбудеться засідання Ради регіонів, на якому будуть розглянуті питання вдосконалення державної політики щодо місцевого самоврядування та соціально-економічного розвитку територій. Букіккіо у відповідь зазначив, що суттю реформи місцевого самоврядування мають стати децентралізація владних повноважень та ефективний розвиток територіальних громад.

Наприкінці розмови представники Венеціанської комісії ще раз запевнили українську сторону в тому, що вони й надалі приділятимуть важливе значення співпраці з Конституційної Асамблеєю у вирішенні вищезгаданих питань.

Читайте також: Ківалова знову призначили членом Венеціанської комісії