ua en ru

Венеціанська комісія схвалила внесення судових змін до Конституції України

У Венеції на 95-й черговій сесії Європейська комісія "За демократію через право" розглянула і схвалила проект висновку по Україні, який, зокрема, стосується запропонованих українською стороною змін до розділу "Правосуддя" Конституції. Про це повідомляє прес-служба голови комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя Сергія Ківалова.

Запит на отримання такого висновку був направлений у Венеції Главою Конституційної Асамблеї Леонідом Кравчуком.

У згаданому висновку Венеціанська комісія відзначила, що в цілому, запропоновані зміни відповідають багатьом рекомендаціям, які були зроблені ним раніше і надані українським властям протягом минулих років.

Справа в тому, що Венеціанська комісія протягом декількох років, неодноразово заявляла, що конституційні положення, що стосуються української системи правосуддя, вимагають суттєвого вдосконалення з метою приведення їх у відповідність з європейськими стандартами. При цьому Комісія наголосила, що запропоновані зміни враховують раніше представлені критичні зауваження комісії, а тому - вітаються.

"Це стосується створення судів і визначення структури судів на підставі закону, передача Президенту повноважень щодо призначення та звільнення суддів судів загальної юрисдикції за поданням Вищої ради юстиції, - пояснив член Венеціанської комісії від України Ківалов.

Він також додав, що "це і скасування випробувального терміну для суддів, призначених уперше. Так само, це введення на конституційному рівні процедур відкритого конкурсу з відбору кандидатів на посаду судді".

"У висновку йдеться про закріплення на конституційному рівні автоматизованого розподілу справ між суддями в якості нового принципу для судочинства і новому складі Вищої ради юстиції, в якому більшість будуть судді. Поряд з представниками адвокатури та вищих юридичних навчальних закладів. Крім того, Венеціанська комісія підтримала пропозицію Україна про те, що судді зможуть після внесення змін до Конституції, йти у відставку у 70 років, а не 65, як зараз. Це коротко головні ключові зміни, які Україна планує до Конституції, в розділ "Правосуддя", - зазначив Ківалов.

Читайте також: Венеціанська комісія сьогодні дасть оцінку проекту змін до Конституції України