ua en ru

Венеціанська комісія критично оцінила законодавчі зміни у Польщі

Венеціанська комісія критично оцінила законодавчі зміни у Польщі Фото: вивчення змін у польському законодавстві експерти комісії почали в лютому

Комісія вирішила, що поправки до закону про КС Польщі підривають демократію, права людини і верховенство права в країні

Проведена за ініціативою націонал-консервативного уряду Польщі реформа Конституційного суду перетворить цей орган на неефективний. Такий висновок оприлюднила Європейська комісія за деморатію через право (Венеціанська комісія), передає Deutsche Welle.

Крім того, у комісії вважають, що реформа підриває основи правової держави і представляє загрозу демократичній системі, прав людини і верховенства права.

Венеціанська комісія закликала уряд Польщі поважати рішення Конституційного суду країни, який нещодавно визнав закон про реформу таким, що суперечить основному закону країни. Втім, уряд не бажає визнавати це рішення і вирішило не публікувати його в урядовій газеті, що позбавить це рішення правової сили.

"Венеціанська комісія вважає, що такий крок лише посилить конституційну кризу", - заявив представник Ради Європи після оприлюднення рішення комісії.

Вивчення змін у польському законодавстві експерти комісії почали в лютому цього року.

Нагадаємо, що за новим законом Конституційний суд Польщі має приймати рішення більшістю у дві третини голосів, тоді як раніше для цього було достатньо простої більшості. Крім того, для прийняття важливих рішень, згідно із законом, необхідно присутність не менш 13 з 15 суддів, а раніше для цього вистачало присутності дев'яти суддів. Критики побоюються, що із-за закону конституційний суд країни втратить чи не більшість своїх повноважень з нагляду за урядом і парламентом.