ua en ru

Великобританія закликала РФ забезпечити доступ міжнародних представників до місця аварії Boeing на Донбасі

Великобританія закликає Росію вплинути на сепаратистів на сході України, щоб вони пнадали міжнародним представникам безперешкодний доступ до місця аварії літака Boeing-777 на Донбасі.

Великобританія закликає Росію вплинути на сепаратистів на сході України, щоб вони пнадали міжнародним представникам безперешкодний доступ до місця аварії літака Boeing-777 на Донбасі. Про це заявив постійний представник Великобританії Марк Лайалл Грант, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН з розслідування причин падіння літака "Малазійських авіаліній" на Донбасі.

"Ми закликаємо Росію впливати на сепаратистів з тим, щоб вони надали повний доступ до місця аварії", - заявив Грант.

"За секунду до падіння літака був відзначений пуск ракети з території, контрольованої сепаратистами... Ми перехопили розмову, в якій сепаратисти говорили, що збили цивільне судно, ми бачили в соцмережах фотографії системи ППО, на якій була відсутня одна ракета", - також сказав Грант.

Він зазначив, що є докази підготовки Росією на південному сході України до використання системи ППО. "Росія повинна відповісти за катастрофу літака", - заявив поспред Великобританії в ООН.

Він також зазначив, що заяви про те, що Київ несе відповідальність за катастрофу літака "не витримує ніякої критики". Грант заявив, що доповідь виключає будь-які технічні причини аварії, а також назвав інсинуаціями заяви щодо того, що літак міг бути збитий українським літаком.

"Свідоцтва, які були зібрані, не свідчать про попадання в літак ракети класу "повітря-повітря", і ніяких свідчень про присутність українського літака Су в повітряному просторі немає", - заявив Грант.

Він також підкреслив, що попередній звіт містив записи переговорів українських диспетчерів з бортом Boeing-777. Тому за його словами, будь-які заяви про те, що такі переговори приховуються - це інсинуації.

Необхідно окреме кримінальне розслідування, яке визначить винних, вважає представник Великобританії в ООН.

Нагадаємо, Boeing-777 "Малайзійських авіаліній" розбився 17 липня 2014 р. в Донецькій області. У результаті катастрофи загинули всі 298 чоловік, що знаходилися на борту. Влада України звинувачує бойовиків в тому, що вони збили авіалайнер з допомогою установки "Бук".

Згідно з попереднім звітом про причини аварії літаку, опублікованому на сайті Ради безпеки Нідерландів 9 вересня, Boeing-777 "розпався в повітрі, ймовірно, в результаті структурних пошкоджень, викликаних великою кількістю високоенергетичних об'єктів, які проникли в літак зовні".