ua en ru

Ващиковський: система ПРО у Польщі не має відношення до безпеки РФ

Ващиковський: система ПРО у Польщі не має відношення до безпеки РФ Фото: Вітольд Ващиковський прокоментував заяву Путіна щодо ПРО

Ця система має захищати Європу від ракетної атаки з Близького Сходу

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що президент Росії Володимир Путін повинен добре знати, що так званий протиракетний щит у Польщі не має жодного відношення до російської безпеки. Про це він заявив в інтерв’ю Польському пресовому агентству.

Коментуючи слова російського очільника про те, що РФ буде змушена до дій із метою мінімізувати загрозу, якою є встановлення елементів системи ПРО в Румунії і Польщі, глава польського зовнішньополітичного відомства наголосив, що ця система має захищати Європу від ракетної атаки з Близького Сходу.

"Військова присутність американців і багатонаціональних підрозділів НАТО є, однак, відповіддю на якраз агресивну поведінку і лякання нас російською владою. Це буде присутність оборонного характеру, яка не становитиме загрози для Росії", - сказав Ващиковський.


При цьому він погодився з оцінкою, що двосторонні взаємини з РФ - у стані вичікування. За словами політика, ключі до поліпшення цих відносин лежать у Москві.

"Якщо російська сторона хоче повернутися до якоїсь нормальної ситуації, мусить спершу виправити свою поведінку, свою позицію стосовно України", - наголосив польський міністр.

Він також заявив, що Польща здійснює заходи задля скасування віз або лібералізації візового режиму для громадян Грузії та України. Певною перешкодою є факт, що до Європи прибуває величезна кількість біженців та емігрантів і немає політичного клімату, щоб реалізувати зобов’язання.

Нагадаємо, раніше командувач сухопутних військ США у Європі Бен Ходжес повідомив, що американська армія розмістить у Східній Європі танкову бригаду на постійну ротацію вже на початку лютого 2017 року.