ua en ru

В.Янукович відвідає Білорусь наприкінці квітня 2010 р.

Президент України Віктор Янукович відвідає Білорусь наприкінці квітня 2010 р. Про це повідомляє прес-служба першого віце-прем'єр-міністра України Андрія Клюєва.

У ході засідання 18-ї Міжурядової комісії з питань торгово-економічної співпраці, що відбулося 15 квітня, було домовлено про підготовку низки двосторонніх документів для підписання під час візиту В.Януковича до Білорусі.

Українську сторону окремо цікавили перспективи участі харківського ВАТ "Турбоатом" у поставках гідротурбін для Полоцької та Гродненської ГЕС, для малих ГЕС, а також турбінне обладнання для Білоруської АЕС. Окрім того обговорювалися перспективи постачання до Білорусі продукції Новокраматорського машинобудівного заводу, зокрема, металургійного обладнання та обладнання для видобутку корисних копалин. Білоруська сторона зобов'язалася максимально сприяти українським виробникам у цих питаннях.

Сторони також домовилися про активізацію співробітництва у сфері поставок української електроенергії в Республіку Білорусь.

Позитивно оцінено спільну роботу, спрямовану на перегляд та лібералізацію використання у двосторонній торгівлі інструментів торговельного захисту. Результатом цього стала відміна Україною спеціальних заходів щодо підшипників і трикотажного полотна білоруського виробництва.

Окрім того було призупинено застосування білоруською стороною антидемпінгового мита на українську карамель при умові дотримання виробниками-експортерами добровільних цінових зобов'язань, а також досягнуті домовленості з підготовки до підписання угоди про регулювання поставок патоки крохмальної українського походження на білоруський ринок.

Міністерства двох країн домовилися по врегулюванню питання поставок в Україну білоруських деревно-волокнистих плит, а також поставок українського пива на ринок Білорусі.

Було обговорено створення спільних підприємств та лізингові механізми постачання техніки на ринки обох країн.

Білоруська сторона поставила питання про зняття антидемпінгових обмежень в Україні на шини власного виробника. Сторони домовилися, що робоча група експертів двох країн опрацює це питання, в частині тих товарних позицій, які не виробляються в Україні.

Окрім того на засіданні домовлено пришвидшити узгодження відповідними відомствами України виконання білоруськими виробниками санітарних умов для спрощення допуску на український ринок білоруської молочної продукції.

Наступне, 19-те, засідання Міжурядової комісії призначено на жовтень 2010 р.