ua en ru

В Мінрегіонбуді відбулась нарада з питань фінансування житлового будівництва.

Міністр регіонального розвитку та будівництва України Володимир Яцуба провів спеціальну нараду з питань фінансування житлового будівництва. Головною темою обговорення стала можливість відновлення банками іпотечного кредитування.

В.Яцуба проінформував, що стан житлового будівництва в державі, є критичним. Міністр зазначив, що станом на 1 січня 2010 р. в Україні налічується 4356 об'єктів незавершеного будівництва. За оперативними даними регіонів, станом на сьогодні налічується 49 777 квартир зі ступенем готовності 50%. Для завершення їхнього будівництва необхідно 7,953 млрд грн. Крім того, для добудови 27846 квартир зі ступенем готовності 70%, необхідно 4,140 млрд грн.

Голова Національного банку Володимир Стельмах заявив, що на сьогодні є можливість відновити іпотечне кредитування. За його словами, НБУ готовий брати участь у фінансуванні державних житлових програм у вигляді рефінансування комерційних банків, які будуть учасниками таких програм, по ставці рефінансування 12,25% при кінцевій ставці по кредиту банка-учасника 15-16% річних.

В.Яцуба запропонував створити робочу групу з розробки державної програми добудови житлових об'єктів, а також висловив сподівання, що за місяць програму розглядатимуть вже в парламенті, після попереднього схвалення урядом.