ua en ru

У Кіровограді пройшли громадські слухання про перейменування міста на Єлисаветград.

У Кіровограді 27 квітня відбулися громадські слухання про повернення місту "історичної назви Елісаветград", повідомляє "Комерсант-Україна".

Нагадаємо, рішення провести слухання Кіровоградська міськрада ухвалила 19 березня. У жовтні 2008 р. міськрада вже ухвалював рішення про проведення одночасно з достроковими виборами до Верховної Ради України місцевого референдуму з цього питання. Але, оскільки вибори не відбулися, питання про перейменування залишилося відкритим.
За словами керівника Кіровоградського муніципального камерного хору Юрія Любовіча, що виступив вчора на слуханнях, перейменування міста на Єлисаветград неминуче. "Навіть якщо ми вирішимо назвати наше місто якось по-іншому, то рано чи пізно прийде нове суспільство, яке це все просто відкине убік і назве місто Єлисаветградом". За перейменування міста виступив і голова кіровоградської обласної організації Союзу письменників Василь Бондарь, запропонувавши при цьому назвати його Златополем. За словами В.Бондаря, такий топонім вже існував на території Кіровоградської області. "Єлисаветград - це назва від російської цариці... А тим часом є прекрасна українська назва "Златополь", - сказав він.
Прот ідею перейменування Кіровограда підтримують не всі. Голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Ларін на вчорашній прес-конференції заявив, що "у міської влади достатньо інших соціальних проблем, які потребують термінового рішення".
Тим часом, зі своїми подальшими діями міська влада ще не визначилися. "Спочатку робоча група проаналізує результати громадських слухань, а потім міськрада вирішуватиме, що робити далі", - повідомив видання керівник прес-служби Кіровоградської міськради Сергій Якунін, зазначивши, що наступним кроком може стати оголошення референдуму або направлення клопотання у Верховну Раду України.