ua en ru

В.Яцуба: Для добудови незавершених об'єктів житлового будівництва із ступенем готовності понад 70% необхідно 7 млрд грн.

Для добудови незавершених об'єктів житлового будівництва із ступенем готовності понад 70% необхідно 7 млрд грн. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції міністр регіонального розвитку і будівництва Володимир Яцуба, передає кореспондент РБК-Україна.
В.Яцуба повідомив, що всього в Україні 4 тис. недобудованих об'єктів житлового будівництва, з них 700 - зі ступенем готовності понад 70%. Також міністр наголосив, що для добудови незавершеного житла зі ступенем готовності понад 80% необхідно 4 млрд грн. Він підкреслив, що до кінця 2010 р. необхідно добудувати житло зі ступенем готовності понад 70%. На думку міністра, на фінансування цього будівництва можна спрямувати передбачені у бюджеті Мінрегіонбуду у 1 млрд 40 млн грн за умови, якщо 30 вартості квартири оплатить держава і 70% - громадяни. "В бюджеті Мінрегіонбуду є 1 млрд 40 млн грн на здешевлення житла. Я пропоную сьогодні на нараді пустити його на доступне житло. За принципом - 30% проплачує держава", - підкреслив міністр.
Також на його думку, на добудову зазначених об'єктів можна спрямувати 2 млрд грн, передбачених в бюджеті для іпотечного кредитування.
В.Яцуба пропонує "домовитись із НБУ", щоб будівельникам надавались кредити під 15% річних. В.Яцуба зазначив, що, за словами голови НБУ Володимира Стельмаха, у комерційних банках зараз є резерв вільних коштів близько 17 млрд грн.
Також міністр наголосив, що місцеві органи влади уже придбали 120 квартир для інвалідів I групи Великої вітчизняної війни. Всього планується придбати 650 квартир для інвалідів війни. Міністр наголосив, що на ці цілі у держбюджеті передбачено 140 млн грн.