ua en ru

В.Янукович підписав закон щодо подовження спецпроцедури погашення заборгованості підприємств ПЕК до кінця 2012 р

Президент України Віктор Янукович підписав закон щодо подовження спецпроцедури погашення заборгованості підприємств ПЕК до кінця 2012 р. № 2940-VI, повідомляє прес-служба Президента України.

Нагадаємо, 13 січня 2011 р. Верховна Рада Україна (ВР) ухвалила за основу та в цілому законопроект, що подовжує до 1 січня 2013 р. дію спеціальної процедури погашення заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу, запропоновану з 2007 р.
Відповідний законопроект (№7557 від 13.01.2011 р.) "Про внесення змін до закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (щодо порядку погашення заборгованості)", ініційований фракціями НУ-НС та ПР, підтримали 260 народних депутатів.
Законодавчим актом продовжено до 1 січня 2013 р. визначену законом "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" процедуру погашення заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу.
Крім того, підприємствам, внесеним до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості, дозволено реструктуризацію основного податкового боргу шляхом розстрочення терміном на двадцять років. Державним, комунальним підприємствам, а також господарським товариствам, у статутних фондах яких частка держави становить більше ніж 50 відсотків, які відносяться до підприємств паливно-енергетичного комплексу та внесені до Реєстру, дозволяється без отримання додаткових погоджень з державними органами, уповноваженими управляти зазначеними підприємствами, за взаємною згодою, провести реструктуризацію кредиторської та дебіторської заборгованостей також терміном до двадцяти років.
У законі також на виконання конституційних вимог щодо забезпечення права людини на судовий захист передбачається зняття мораторію на звернення стягнень на кошти підприємств паливно-енергетичного комплексу для погашення їх заборгованості з виплати зобов´язань за трудовими правовідносинами, зокрема, з виплати вихідної допомоги, інших виплат (компенсацій), що належать працівнику у зв´язку з трудовими відносинами.