ua en ru

У ТСК пропонують прописати в новій Конституції право опозиції брати участь у формуванні органів влади

В тимчасовій спеціальній комісії (ТСК) Верховної Ради з напрацювання проекту змін до Конституції України пропонують у новій Конституції гарантувати діяльність парламентської опозиції.

В тимчасовій спеціальній комісії (ТСК) Верховної Ради з напрацювання проекту змін до Конституції України пропонують у новій Конституції гарантувати діяльність парламентської опозиції. Про це йдеться у зведеній таблиці поправок і пропозицій до Основного закону, яку підготувала ТСК і яка є у розпорядженні РБК-Україна.

Так, згідно таблиці, поправка, яка подається як основна, пропонує закріпити у статті 83 Конституції України, що у Верховній Раді України гарантується діяльність парламентської опозиції.

Також основна поправка передбачає, що організація і порядок діяльності парламентської коаліції та парламентської опозиції встановлюються законом про регламент Верховної Ради України.

Згідно з основною поправці Конституції пропонується прибрати обмеження терміну в 1 місяць, протягом якого у Верховній Раді має бути сформована парламентська коаліція, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу ВР.

Крім того, основна поправка пропонує прописати в Конституції України, що парламентська коаліція відповідно до Конституції України вносить пропозиції Президенту України щодо кандидатури прем'єр-міністра України, а також відповідно до Конституції України вносить пропозиції прем'єр-міністру України щодо кандидатур до складу Кабінету міністрів України.

Основна поправка також пропонує закріпити у пункті 16 статті 85 Конституції України положення, згідно з яким до повноважень Верховної Ради України належить призначення на посади та звільнення з посад голови та членів Рахункової палати України, а також уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Альтернативну пропозицію пропонує закріпити у статті 83 Конституції україни положення, згідно з яким у Верховній Раді України за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій протягом 1 місяця з дня виборів формуються депутатські фракції.

Однак не закріплена необхідність створення парламентської коаліції. "Народні депутати України, які не увійшли в депутатські фракції є позафракційними. При голосуванні у Верховній Раді України за квотним принципом всі позафракційні народні депутати України наділяються правами депутатської фракції", - йдеться в поправці.

Також існує альтернативна поправка до статті 83 КУ, яка пропонує гарантувати діяльність парламентської опозиції і закріпити за нею контрольні функції, зокрема зазначити, що парламентська опозиція бере участь у формуванні органів державної влади відповідно до закону.

В альтернативному пропозиції зазначається, що принципи формування, організації діяльності та припинення діяльності парламентської коаліції та парламентської опозиції встановлюються Конституцією України та законом.

Також існує дві альтернативні поправки до статті 85. Згідно першої альтернативної поправки, голова Рахункової палати України та інші члени Рахункової палати призначаються на посаду і звільняються з посади за поданням парламентської опозиції.

Крім того, згідно альтернативної поправки, пропонується, щоб уповноважений Верховної Ради з прав людини призначався Радою за поданням парламентської опозиції.

У другій альтернативної поправки не передбачається, щоб голови та членів Рахункової палати та уповноваженого ВР з прав людини обов'язково пропонувала парламентська опозиція.

Ще одна альтернативна поправка пропонує, щоб у пункті 12 статті 85 нової Конституції України вказати, що за поданням парламентської опозиції парламент призначає та звільняє з посади голову Антикорупційного бюро України.

Нагадаємо, в чинній Конституції України закріплено, що порядок роботи Верховної Ради України встановлюється Конституцією України та регламентом Верховної Ради України. У Раді за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу ВР. Коаліція депутатських фракцій у ВР формується протягом 1 місяця з дня відкриття першого засідання Верховної Ради України, що проводиться після чергових або позачергових парламентських виборів, або протягом 1 місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у ВР.

ВР також призначає на посаду та звільняє з посад голови та інших членів Рахункової палати та уповноваженого ВР з прав людини.
Нагадаємо, як повідомив РБК-Україна секретар ТСК щодо змін до Конституції, позафракційний нардепи Юрій Дерев'янко, дана таблиця спрямована на підпис спікеру Верховної Ради України Олександру Турчинову.