ua en ru

У ВР зареєстрований законопроект, що розмежовує функції державного та господарського управління залізничним транспортом

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 9377 від 1 листопада 2011 р. ініційований Кабінетом міністрів України про внесення змін до закону України "Про залізничний транспорт" (щодо розмежування функцій державного і господарського управління галуззю).Текст законопроекту опубліковано на сайті ВР.

Так, згідно із законопроектом, змінами, що вносяться до статті 20 закону України "Про залізничний транспорт", "Укрзалізниця" визначається, як центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері транспорту, дорожнього господарства, туризму та інфраструктури.
Крім того, управління процесом перевезень у внутрішньому і міжнародному сполученнях проводиться централізовано і належить виключно до компетенції АТ "Укрзалізниця".
Магістральні залізничні лінії загального користування та розміщені на них технологічні споруди, передавальні пристрої, які безпосередньо використовуються для забезпечення процесу перевезень, а саме залізничні станції та колії загального користування, тягові підстанції, контактна мережа та інші пристрої технологічного електропостачання, системи сигналізації, централізації, блокування та управління рухом поїздів, об'єкти і майно, призначені безпосередньо для виконання аварійно-відновлювальних робіт, є державною власністю, закріплюється за АТ "Укрзалізниця" на праві господарського відання і не підлягають приватизації.
АТ "Укрзалізниця" не може відчужувати, передавати в користування, в оренду, лізинг, концесію, управління, заставу, вносити до статутного (складеного) капіталу суб'єктів господарювання майно, яке є державною власністю та передане АТ "Укрзалізниця" на праві господарського відання, а також здійснювати інші операції, наслідком яких може бути відчуження такого майна.