ua en ru

В Україні замість 24 областей може з'явитися вісім територіально-адміністративних утворень, - нардеп

В Україні замість 24 областей може з'явитися вісім територіально-адміністративних утворень. Про це заявив народний депутат від Партії регіонів у Верховній Раді Сергій Гриневецький, пише "Дзеркало тижня".

Він нагадав, що спроба зрушити з місця адміністративно-територіальну реформу була зроблена ще в 2005 р., але запропонована концепція викликала хвилю негативних емоцій, що про неї довелося забути на роки.

"Більше того, досвід показав - навіть згадка про кардинальні зміни, які зачіпають, насамперед, інтереси керівників обласних та місцевих владних установ і структур, може стати каталізатором невдоволення. А враховуючи той факт, що вибори в нашій країні проходять мало не кожні два- три роки, бажаючих знизити свої рейтинги шляхом навіть вкрай необхідною, але непопулярною серед місцевого чиновництва реформи, не так вже й багато", - зазначив Гриневецький.

Сьогодні, за його словами, після тривалого затишшя проблематика реформування територіального устрою та місцевого самоврядування знову дуже актуальна.

Гриневецький наводить думку ряду вчених про те, що слід готуватися до здійснення кардинальної територіальної реформи, в результаті якої замість 24 невеликих областей з'являться вісім потужних територіально-адміністративних утворень.

У більш конкретному вимірі йдеться про такий територіальному розділі держави Україна: Автономна Республіка Крим; Донецький регіон (Донецька, Луганська області); Карпатський регіон (Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська області); Київський регіон (Київська, Кіровоградська, Черкаська, Чернігівська області); Подільський регіон (Вінницька, Хмельницька, Тернопільська області); Поліський регіон (Волинська, Рівненська, Житомирська області); Придніпровський регіон (Дніпропетровська, Запорізька області); Причорноморський регіон (Одеська, Херсонська, Миколаївська області); Слобожанський регіон (Харківська , Сумська, Полтавська області).

"Саме така модель територіальної реформи, на думку вчених, забезпечить чітку вертикаль виконавчої влади, консолідує грошово-фінансові ресурси, в рази скоротить бюрократичний апарат і, отже, межі та наявний потенціал тотальної нині корупції. Завдяки такій територіальної оптимізації істотно зростуть інтенсивність і міцність внутрішньорегіональних зв'язків, значно зменшиться кількість депресивних регіонів, не будуть такими полярними розриви в соціально-економічному розвитку", - підкреслює депутат.