ua en ru

В Україні створено умови для надходження 120 млрд грн інвестицій в найближчі 5 років, - експерти

В Україні щорічний обсяг ринку сільгоспмашин може становити 25 млн грн, що в 4 рази більше, ніж в останні роки. Експерти відзначили, що заповнити цю нішу можуть вітчизняні виробники у співпраці з іноземними. Для цього держава вже створила такі переваги виробництва сільгосптехніки в Україні, які допоможуть залучити в галузь понад 120 млрд гривень протягом 5 років.

"Виробництво зернових в Україні планується наростити до 80 млн т на рік. Тому необхідно якісно оновити парк зернозбиральної техніки. Для цього держава постійно працює над покращенням умов для розвитку сільгоспмашинобудування", - зазначив директор департаменту інженерно-технічного забезпечення та сільгоспмашинобудування Мінагрополітики Олександр Григорович.

За словами глави департаменту, останнім часом в Україні значно підвищилася інвестиційна привабливість цієї галузі. Завдяки чому в найближчі 5 років планується спільно з іноземними партнерами виробити і поставити аграріям понад 10 тис. високопродуктивних комбайнів та 20 тис. потужних тракторів вітчизняного виробництва.

У свою чергу, аналітик аграрних ринків Руслан Швець додає, що минулого року українські аграрії придбали майже 15 тисяч одиниць техніки на суму 6 млрд гривень. В цілому внутрішній ринок сільгосптехніки може вирости до 25 млн грн на рік. Однак за умови, що сільгоспвиробники будуть оновлювати парк кожні 10-12 років.

З ним погоджується голова правління Асоціації підприємств-виробників техніки та обладнання для АПК Павло Штутман. Він зазначає, що інвестувати в сільгоспмашинобудування України дуже вигідно завдяки ємному ринку.

"Крім того, сільгоспмашинобудування позначено Президентом і Урядом як одна з пріоритетних галузей промисловості нашої країни. І держава всіляко підтримує цю галузь через програми і ряд пільг. Тому для інвесторів тут створені максимально сприятливі умови", - зазначив Павло Штутман.

За словами голови правління профільної асоціації, іноземним компаніям стало набагато вигідніше виробляти сільгосптехніку саме в Україні. Таким чином, протягом 5 років у цю галузь може надійти ще більше 120 млрд грн.

А це, як зазначає голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков, сприятиме приходу нових технологій в український АПК.

"В Україні купується дорога, але хороша техніка. І якщо вітчизняні сільгоспмашини будуть настільки ж якісними, як іноземні, то пріоритет буде віддаватися саме українським. У цьому і полягає успіх тих інвестпроектів, які вже втілюються на різних українських заводах спільно з провідними іноземними виробниками" , - зазначив Геннадій Новіков.