ua en ru

В Україні сьогодні набув чинності закон про доступ до публічної інформації

В Україні сьогодні, 9 травня, через три місяці після публікації у виданні "Голос України", вступив в силу закон про доступ до публічної інформації.
Документом встановлено, що "публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом".
Законом встановлено також гарантії забезпечення права на доступ до публічної інформації. Згідно з документом, "право на доступ до публічної інформації гарантується: обов'язком розпорядників інформації надавати і оприлюднювати інформацію, крім випадків, передбачених законом; визначення розпорядником інформації спеціальних структурних підрозділів або посадових осіб, які організовують в установленому порядку доступ до публічної інформації, якою він володіє; максимальним спрощенням процедури подачі запиту та отримання інформації; доступ до засідань колегіальних суб'єктів владних повноважень, крім випадків, передбачених законодавством; здійсненням парламентського, громадського та державного контролю за дотриманням прав на доступ до публічної інформації; юридичною відповідальністю за порушення законодавства про доступ до публічної інформації ".
Також законом встановлено порядок доступу до інформації, що забезпечується шляхом: систематичного і оперативного оприлюднення інформації: в офіційних друкованих виданнях, на офіційних сайтах в мережі Інтернет, на інформаційних стендах; будь-яким іншим способом, надання інформації за запитами на інформацію.
Інформація за запитом надається безкоштовно.
Раніше народний депутат України з фракції БЮТБ, голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко зазначив, що до введення в дію закону про доступ до публічної інформації підготувалася лише невелика частина органів влади.
Нагадаємо, 3 лютого Президент України Віктор Янукович підписав закони "Про доступ до публічної інформації" та "Про інформацію".